Şeful statului german a renunţat ieri la funcţie din cauza unor declaraţii pe care le-a făcut despre interesele ţării sale în Afganistan.
Aflat într-o vizită-surpriză în această ţară, Horst Köhler i-a mărturisit unui reporter, într-un interviu radiofonic, că angajamentul militar în Afganistan este necesar şi urgent pentru a proteja inclusiv interesele economice germane. "O ţară precum Germania, care se focusează pe exporturi şi care se bazează pe comerţul exterior, trebuie să fie conştientă de faptul că... intervenţiile militare sunt necesare din perspectiva unei urgenţe de a ne proteja interesele - de exemplu, când vine vorba de rutele comerciale sau de prevenirea instabilităţii regionale care poate avea o influenţă negativă asupra comerţului, a locurilor de muncă şi a veniturilor", a spus Horst Köhler, fost şef al Fondului Monetar Internaţional.În Germania, ţară care are 4.500 de militari mobilizaţi în Afganistan, reacţiile nu au întârziat să apară. "Köhler a părăsit Afganistanul lăsând în urma lui un scandal diplomatic minor deoarece a refuzat să-i facă o vizită omologului său afgan, Hamid Karzai. Acasă, vizita lui (în Afganistan - n.r.) a fost privită cu consternare. (...) Rezultatul a fost că preşedintele german i-a trădat pe aceia care au sprijinit, în Parlament, misiunea în Afganistan, dar şi pe militarii din Afganistan, care nu s-au considerat până acum soldaţii comerţului internaţional", scrie cotidianul Suddeutsche Zeitung (de centru stânga), citat de pagina de internet a ziarului Der Spiegel.
Publicaţia conservatoare Die Welt împărtăşeşte părerea generală potrivit căreia armata germană se află în Afganistan pentru a lupta pentru căile comerciale: declaraţia lui Köhler a fost "un deserviciu atât pentru el însuşi, cât şi pentru Guvernul german".
Berliner Zeitung îi oferă preşedintelui mai mult credit. "Ne-a oferit Köhler, expert în economie, o incursiune în gândirea sa şi în gândirea elitei politice occidentale? Chiar şi în timpul războiului din Irak, problematica economică a invaziei - prezentată de preşedintele George W. Bush ca o ofensivă a libertăţii - nu era foarte des adusă în discuţii", scrie Berliner Zeitung, citat de ediţia în engleză a cotidianului Der Spiegel.
Potrivit Berliner Zeitung (de stânga), Afganistanul nu are resurse precum petrolul, aşa cum este cazul Irakului, dar are căi de transport comercial, care pot fi un motiv suficient de bun pentru a motiva o putere să deţină controlul absolut asupra regiunii.
La întoarcerea acasă, la Berlin, Köhler a anunţat că demisionează, deoarece declaraţiile făcute pe pământ afgan au fost greşit interpretate. Horst Köhler, reales anul trecut în funcţia onorifică de preşedinte federal, a precizat că declaraţiile sale nu s-au referit la angajamentul militar al Germaniei în Afganistan. "Diplomaţia mitralierei!", au strigat mulţi politicieni germani după difuzarea interviului. Valul de acuzaţii a fost atât de puternic, încât Ministerul Apărării de la Berlin s-a distanţat public de afirmaţiile şefului statului.
Origini în România
Fost şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Horst Köhler, în vârstă de 67 de ani, este membru al partidului cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată. Köhler este primul preşedinte german născut în afara graniţelor - în localitatea poloneză Skierbieszow (est). Mai mult, familia sa a locuit o vreme pe teritoriul României, părinţii cunoscând limba română, pe care, de altfel, o şi vorbeau între ei atunci când nu vroiau să fie înţeleşi de copii, după cum mărturisea însuşi preşedintele demisionar. Familia mamei lui Köhler, de origine austriacă, a trăit în zona Braşovului. Tatăl său este originar din Basarabia, regiune unde s-au născut cei şase fraţi ai fostului preşedinte.