x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Un profesor de matematică împotriva sistemului

Un profesor de matematică împotriva sistemului

de Diana Scarlat    |    06 Mai 2010   •   00:00

Profesorul de matematică Ioan Ursu, de la Bacău, a fost dat afară din Învă­ţământ în martie 2008, pentru că a postat pe internet filmările făcute în clasă, în timpul orelor de curs. În martie 2007 primise o primă sancţiu­ne, pentru că a refuzat să pună note elevilor de clasa a XIII-a celor care nu ştiau nici măcar tabla înmulţirii.

Mai mult, profesorul a încercat să demonstreze cât de slab sunt pregătiţi elevii şi, în acelaşi timp, să-i ajute să se pregătească, filmându-şi cursurile şi punând bazele unui videomanual de matematică pentru toate clasele. Supărarea colegilor şi a superiorilor lui a fost atât de mare, încât au făcut tot ce-au putut pentru a-l elimina din sistem.

Din 2007 până astăzi, profesorul Ursu a continuat lupta cu sistemul, pe de o parte, încercând să-i convingă pe oficialii Ministerului Educaţiei să sprijine videomanualul său, pe de al­tă parte, continuând pe cont propriu să-i ajute pe toţi cei care au nevo­ie de meditaţii la matematică, publi­cându-şi cursurile pe internet. Lupta lui cu sistemul nu i-a supărat doar pe oficialii din minister, care nu acceptă ideea ca toată lumea să vadă cât de prost merg lucrurile în Învăţământul românesc şi cât de mulţi semianalfa­beţi reuşesc să obţină o diplomă de bacalaureat. I-a supărat şi pe colegii lui, care astfel nu-şi justifică rezulta­tele, şi chiar pe elevii care au fost prinşi cu lecţiile nefăcute şi filmaţi, ast­fel încât pot fi văzuţi de părinţi pe internet. Profesorul a mers însă şi mai departe, ajungând recent până la ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, căruia a-ncercat să-i propună un sistem de evaluare atât a elevilor, cât şi a cadrelor didactice, prin simple i­n­trări la cursuri cu o cameră de filmat, care ar putea face lumină în privinţa ni­velului real al Educaţiei din Ro­mâ­nia. Nici vorbă despre vreun răspuns afirmativ din partea minis­trului. Sau a vreunui răspuns de orice fel. Cine ar accepta să renunţe la în­trea­ga reţea de inspectori şcolari, cu toate cutu­me­­le deja intrate în tradiţia sistemului de învăţământ românesc, făcând o astfel de inspecţie, cât se poate de reală? Dar nici acest ultim refuz nu-l afec­tează pe profesorul de mate­mati­că. Ioan Ursu şi-a mutat acum "cate­dra" în stupina personală, de unde fil­mează în continuare cursuri de matematică şi le postează pe internet, pentru oricine doreşte să înveţe. Acum vrea să breveteze ideea la OSIM.

După ce a fost înlăturat de la ca­tedră a adunat câţiva elevi într-un garaj, unde dă lecţii de matematică, cerând sprijin pentru a pune bazele unui studio în care să înregistreze cursurile pentru videomanulaul său. Nu doar garajul i-a fost "catedră", ci şi Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău, unde elevii veneau la meditaţii gra­tuite. Profesorul spune că spaţiul sacru îi ajuta foarte mult pe copii, sporin­du-le atenţia şi puterea de concentrare. "Cât timp ei cred că există Dum­nezeu şi că au un sprijin de la El, orele de pregătire devin mai uşoa­re. Au mai multă încredere în ei şi chiar sunt mai atenţi la ore", explică Ioan Ursu. Şe­din­ţele de meditaţii la matemati­că în­cepeau cu rugăciuni, iar cursurile se desfăşurau în perfectă armonie. "Am predat ore în biserică aproape doi ani, iar toţi elevii pe care i-am pre­­gătit au avut rezultate foarte bune. Pe lângă faptul că au luat exa­me­nele cu note mari, am avut patru elevi care au devenit olimpici naţio­nali la ma­te­matică şi la informatică. Acum nu mai pot ţine cursuri nici aco­­lo, pentru că nu mi se mai dă vo­ie", mai spu­ne profesorul. Cartea de vizită a profesorului Ioan Ursu este reprezenta­tă de rezultatele sale ex­cep­ţionale: a pregătit 15 elevi pentru lotul naţional de matematică şi zeci de elevi care au început să în­ţe­leagă matematica abia după ce au participat la cursurile sale. Toţi cei care vor să înveţe ma­te­ma­tică pot accesa pagina web www.proful-online.blogspot.com, pe care sunt postate cursurile filmate de profeso­rul Ursu. Pe acelaşi site sunt postate şi lecţiile pentru apicultori, care au de­ja succes.

×
Subiecte în articol: observator