Ţară, ţară, este liber la CNP-uri! Este verificat. Pe bune. Povestea cum că orice puşti, interlop sau infractor poate afla după pofta inimii datele personale ale oamenilor din "raza" lor de acţiune prin simple tastări şi cu ajutorul unui program informatic apărut "free" pe internet a început prin 2004. De atunci, s-a tot scris şi s-a dezbătut tema, însă se pare că astăzi ea este la fel de actuală şi de nerezolvată.
Informaţii din buletinele bucureştenilor sunt la îndemâna oricui, pe Internet. O uriaşă bază de date, care cuprinde nume, prenume, adresa şi CNP-ul fiecărui bucureştean a "scăpat" din calculatoarele celor de la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor.
DE PATRU ANI ŞI... NIMIC
Jurnalul Naţional a semnalat încă din 2005 faptul că o bază de date ce conţinea identităţile, adresele şi codurile numerice personale ale locuitorilor Capitalei a fost postată pe Internet şi că se poate încărca de pe diverse programe de "file-sharing". Au trecut aproape 4 ani şi autorităţile nu au luat nici o măsură de protejare a informaţiilor despre cetăţeni.
Aplicaţiile de tip file-sharing (DC++) creează reţele între utilizatorii de Internet şi, în general, sunt folosite pentru a face schimb de informaţii între computerele conectate. De curând, pe aceste reţele a apărut din nou programul intitulat "Poliţie Bucureşti". Aplicaţia reprezintă o arhivă ce conţine informaţii personale despre locuitorii Bucureştiului.
ULTIMA ACTUALIZARE, ÎN 2000
Aceasta este accesată printr-o interfaţă simplă, conţinând câmpuri de căutare unde se pot introduce numele, prenumele sau CNP-ul persoanei pe care vrem s-o găsim. La interogarea arhivei cu numele sau prenumele, obţinem CNP-ul şi adresa completă a respectivului, iar la interogarea cu CNP-ul obţinem numele, prenumele şi adresa, aplicaţia afişând maxim 1.000 de înregistrări.
Executabilul aplicaţiei apare modificat ultima oară în anul 2004, iar baza de date are o mărime de 300 de Mb. Din fişierul de ajutor al programului aflăm că ultima actualizare a bazei de date conţinând datele personale a fost realizată în anul 2000.
Aplicaţia se poate găsi pe Internet, arhivată în format ".rar", utilizând Google şi cuvintele de căutare "Baza de date Poliţia Bucureşti". Prima pagină rezultată în urma căutării arată aplicaţia recomandată pentru download prin două posibilităţi: "Recomandat Interlan şi provincie" şi "recomandat clienţilor RDS Bucureşti". Informaţii despre posesorul site-ului unde se poate downloada aplicaţia nu sunt disponibile, tot ce se poate verifica este firma registratoare.
Fişierele ataşate arhivei duc către alt site, free-soft.ro, unde iarăşi nu se poate verifica posesorul, informaţiile nefiind publice. Totuşi, aplicaţia pare a fi codată de un anume A. Bute, potrivit fişierului de ajutor al aplicaţiei, acesta specificând faptul că sursa aplicaţiei este disponibilă la cerere, contra cost. (Sursa aplicaţiei este necesară pentru modificarea progamului, n.r).
De asemenea, pe site se mai pot găsi aplicaţii pentru descărcat, de la dicţionare până la aplicaţii care crează fişiere-fantomă. Aplicaţia nu se conectează la Internet şi nu beneficiază de suport tehnic sau update. În cazul în care avem probleme, suntem îndemnaţi "să ne întrebăm prietenii". De asemenea, se specifică faptul că "programul nu conţine viruşi sau cod ce vă poate spiona sau strica calculatorul".
Unde e siguranţa cetăţeanului?
Nu trebuie să fii specialist în IT ca să poţi afla aceste date. De la informaţii despre domiciliul preşedintelui ţării şi până la CNP-ul vecinului, totul se poate descoperi. Abia la final, după ce omul nostru află toate cele necesare, intervine şi un avertisment din partea poliţiei: "Sunteţi pe această pagină din cauză că folosiţi aplicaţia Poliţiei Bucureşti.
Această aplicaţie este ilegală, iar IP-ul calculatorului dumneavoastră a fost reţinut pentru viitoare verificări. Vă rugăm să ştergeţi această aplicaţie de pe calculatorul dumneavoastră, în caz contrar intraţi sub incidenţa articolului 677 din Codul Penal cu privire la deţinerea şi răspândirea de date cu caracter personal".
Cam tardiv domnilor! În loc să blocaţi în vreun fel accesul la aceste informaţii, îi anunţaţi pe contribuabili că riscă să intre sub incidenţa legii. Şi asta după mai bine de trei ani de la primul articol pe această temă! În încercarea de a rezolva această problemă destul de importantă am solicitat, în primul rând, un punct de vedere de la Poliţia Capitalei, rămasă de câteva zile fără şeful mare.
Aici ni s-a spus că, într-adevăr, se ştie despre existenţa unei astfel de situaţii, însă au precizat că baza de date nu este a Poliţiei Capitalei, ci a celor de la Evidenţa Polulaţiei, mai precis a Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date. Am sunat şi aici, însă cel care ne-a răspuns nu ştia prea bine subiectul.
"O să dăm un comunicat pe această temă. Nu ştim nici noi prea bine nici de unde a apărut programul, nici când o să se rezolve situaţia." Şi ne-a lămurit pe loc. Până una, alta să aşteptăm ca orice infractor să aibă liber la datele noastre personale?! Nu ar fi rău dacă, printre atâtea schimbări făcute în cadrul MAI şi în Poliţie, aleşii s-ar mai preocupa şi de siguranţa cetăţeanului.
Mara Răducanu
Citește pe Antena3.ro