După ani de zile în care a fost "ocolit" de justiţie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, "părintele Fondului Naţional de Investiţii" "tătucul Fondului Naţional de Acumulare" şi "moaşa BID", a fost joi reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru favorizarea infractorului fugar Nicolae Popa, fostul director al Gelsor condamnat la 15 ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI. Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri, patron al trustului de presă Realitatea-Caţavencu, este acuzat, în fapt, că i-a trimis fugarului 44.500 de euro, într-un cont în Cipru, ajutându-l să se sustragă răspunderii penale pentru faptele sale. Nicolae Popa a părăsit ţara după izbucnirea scandalului FNI, în care peste 400.000 de persoane au fost păgubite. El este urmărit internaţional din anul 2002 şi a fost arestat la Jakarta în decembrie 2009. Audiat în cadrul comisiilor rogatorii, Nicolae Popa a făcut declaraţii anchetatorilor.
Acţiunea procurorilor vine după ce activităţile de investigaţii în cadrul comisiilor rogatorii cu Indonezia şi cu Cipru au adus noutăţi pentru anchetatori, astfel că procurorii români au făcut ieri zece percheziţii şi au convocat la audieri mai multe persoane. Printre acestea se numără Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan, şi Alex Stoian, şoferul lui S.O. Vântu.
Comunicatul Parchetului instanţei supreme este sec. "Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani. În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae.
În cursul zilei de astăzi (n.r. - joi), sunt în derulare percheziţii în 10 locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În efectuarea cercetărilor, procurorii şi poliţiştii sunt sprijiniţi, conform competenţelor legale, de către lucrători ai Serviciului Român de Informaţii.".
Surse judiciare au precizat pentru Jurnalul Naţional că au mai fost reţinuţi Ovidiu Turcanu, acuzat de favorizarea infractorului, şi şoferul lui Sorin Ovidiu Vându, Alex Stoian acuzat de complicitate la această infracţiune. Liviu Luca nu are calitatea de învinuit, ne-au precizat sursele citate.
Sorin Ovidiu Vântu este cunoscut ca "părintele Fondului Naţional de Investiţii", "tătucul FNA" şi "moaşa BID", toate trei afacerile constituindu-se şi în dosare penale. În primele două dosare fie a fost achitat, fie a fost scos de sub urmărire penală, deşi Maria Vlas a spus tot timpul după aducerea ei în ţară şi încarcerarea în penitenciar că Sorin Ovidiu Vântu ar fi trebuit şi el judecat şi condamnat, cel puţin ca instigator sau complice. Singura lui condamnare a fost dată în dosarul privind constituirea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID), în anul 2006 la Judecătoria Sectorului 1, pentru fals în declaraţii şi uz de fals, dar procesul s-a finalizat abia în 2009, după ce faptele se prescriseseră. În dosarul FNI, un proces care a durat zece ani, Maria Vlas s-a ales cu zece ani de închisoare, iar fugarul Nicoale Popa cu 15 ani de puşcărie pentru delapidare şi înşelăciune, printre alţi câţiva inculpaţi. Aceştia doi au fost condamnaţi şi în dosarul FNA, în care iniţial fusese trimis în judecată şi Sorin Ovidiu Vântu pentru instigare şi participaţie la abuz în serviciu în forma calificată. Numai că Tribunalul a decis în 2004 returnarea dosarului la parchet pentru completarea urmăririi penale şi reanalizare, astfel că Vântu a dispărut dintre inculpaţi, scăpând şi de acest dosar.
La ieşirea din Parchetul instanţei supreme, ca atâţia alţii înaintea lui, Sorin Ovidiu Vântu a făcut trimitere la şeful statului: "Îmi doresc din toată inima ca atunci când Băsescu va pierde în sfârşit o bătălie, să îl văd în locul meu!".