x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întoarcerea lui Donald Trump: De la "o lovitură" grea, până la mizele uriașe din Ucraina și Orientul Mijlociu

Întoarcerea lui Donald Trump: De la "o lovitură" grea, până la mizele uriașe din Ucraina și Orientul Mijlociu

de Redacția Jurnalul    |    07 Noi 2024   •   08:01
Întoarcerea lui Donald Trump: De la "o lovitură" grea, până la mizele uriașe din Ucraina și Orientul Mijlociu
Sursa foto: Hepta

Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă repoziționează taberele de pe tabla de șah a omenirii.

Barack și Michelle Obama: "Democrație înseamnă să recunoaștem că nu vom câștiga întotdeauna"

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, și fosta primă doamnă, Michelle Obama, au transmis un mesaj de felicitare președintelui ales Donald Trump și vicepreședintelui ales JD Vance, după victoria acestora în alegeri, relatează CNN.

Familia Obama, care a avut un rol activ în campania electorală pentru vicepreședinta Kamala Harris, a subliniat importanța tranziției pașnice a puterii într-o democrație.

„Acesta nu este, evident, rezultatul pe care ni l-am dorit, având în vedere dezacordurile profunde pe care le avem cu echipa republicană pe multe subiecte”, au scris soții Obama într-un comunicat.

„Dar trăind într-o democrație înseamnă să recunoaștem că punctul nostru de vedere nu va câștiga întotdeauna și să fim dispuși să acceptăm tranziția pașnică a puterii.”

Cei doi au adăugat: „Într-o țară atât de mare și diversă ca a noastră, nu vom vedea mereu lucrurile la fel. Dar progresul necesită să acționăm cu bunăvoință și grație – chiar și față de oamenii cu care avem dezacorduri profunde. Așa am ajuns până aici și așa vom continua să construim o țară mai dreaptă, mai egală și mai liberă.”

În ultimele săptămâni ale campaniei, familia Obama a făcut eforturi susținute pentru a promova viziunea lui Harris în fața electoratului, Barack Obama fiind mai activ în această campanie decât la orice alt scrutin din perioada sa de după mandat.

Relația vicepreședintei Harris cu fostul președinte datează de două decenii, iar acesta a avut mai multe discuții cu Harris, pe care a cunoscut-o prin rețele informale de politicieni afro-americani atunci când el era senator de stat, iar ea, procuror.

În timpul campaniei, Trump a calificat-o pe Michelle Obama drept „rea” după ce aceasta a criticat retorica sa, și l-a numit pe Barack Obama „obosit” și „îmbătrânit”.

Cu toate acestea, la câștigarea primelor sale alegeri prezidențiale, Trump a fost primit cu amabilitate de Obama la Casa Albă, unde fostul președinte i-a spus că dorește succes administrației sale și va sprijini o tranziție lină a puterii, în ciuda atacurilor personale anterioare ale lui Trump.

La acea întâlnire, Trump l-a numit pe Obama „un om foarte bun” și a promis că îi va asculta sfaturile.

Susținătorii drepturilor persoanelor transgender: ”Rezultatul alegerilor din SUA e o lovitură grea”

Organizațiile care promovează drepturile transgender și LGBTQ și-au exprimat dezamăgirea față de victoria lui Donald Trump, în contextul în care fostul președinte, alături de mai mulți candidați republicani locali, a folosit retorica anti-trans în campania electorală.

„Este o lovitură grea, iar inimile noastre sunt copleșite. Aceste alegeri nu au decurs așa cum speram, iar noi, la fel ca mulți alții din comunitatea noastră, suntem dezamăgiți”, a declarat Rodrigo Heng-Lehtinen, directorul executiv al Advocates for Trans Equality, într-un comunicat, citat de CNN.

Deși recunoaște că mulți oameni transgender și familiile lor se tem că drepturile lor vor fi mai limitate sub administrația Trump, Heng-Lehtinen a subliniat că „nu sunt singuri”.

Proiectul Trevor, o organizație pentru prevenirea suicidului în comunitatea LGBTQ, a raportat o creștere de 125% a apelurilor și mesajelor de criză în zilele de marți și miercuri.

„Nu este totul negativ”, a adăugat Heng-Lehtinen, menționând că Sarah McBride din Delaware a devenit primul membru transgender din Congres și că alegătorii din New York au adoptat Propunerea 1, care protejează egalitatea de drepturi pe bază de identitate de gen și orientare sexuală.

„Viziunea noastră pentru un viitor incluziv și plin de speranță, în care toți oamenii transgender sunt tratați ca fiind pe deplin egali, rămâne puternică,” a subliniat Heng-Lehtinen.

Administrația Biden se pregătește pentru un posibil val de treceri la frontieră

Administrația Biden elaborează planuri de contingență în așteptarea unui posibil val de treceri la graniță, pe fondul temerilor exprimate de potențialii imigranți că președintele ales Donald Trump va închide frontiera, potrivit unui raport NBC News de miercuri.

Doi oficiali americani, care au preferat să rămână anonimi, au declarat pentru NBC că, deși Departamentul pentru Securitate Internă al SUA nu a înregistrat încă o creștere semnificativă a migrației, aceștia au prezis, într-o întâlnire de luni, că imigrația ar putea crește în cazul în care Trump va fi confirmat președinte.

Acțiunile Trump Media & Technology Group explodează după victoria lui Trump în alegeri

În urma victoriei în alegeri a lui Donald Trump împotriva candidatei democrate Kamala Harris, investitorii care au mizat pe scăderea acțiunilor Trump Media & Technology Group (DJT.O) au înregistrat pierderi masive, de aproximativ 420 de milioane de dolari.

Informația a fost confirmată de un raport al firmei de analiză financiară S3 Partners, citat de Reuters.

Acțiunile Trump Media & Technology Group, care administrează rețeaua socială Truth Social și un serviciu de streaming, au crescut cu 196% în săptămânile de dinaintea victoriei lui Trump. Acest salt spectaculos a făcut din DJT un indicator pentru șansele de realegere ale fostului președinte, asemănător platformelor de pariuri online precum Polymarket și Kalshi.

S3 a descris acțiunea DJT ca pe un „meme stock”, o acțiune populară printre investitorii individuali, cu un interes ridicat din partea vânzătorilor în lipsă (short sellers), volatilitate accentuată și o absență a câștigurilor.

Fanii acțiunilor Trump Media și-au păstrat încrederea cu o mentalitate de tip „diamond hands,” refuzând să vândă, asemănător susținătorilor criptomonedelor. În seara alegerilor, sute de susținători s-au adunat pe platforma de partajare video Rumble, urmărind în timp real prețul acțiunilor, șansele lui Trump pe Polymarket și rezultatele alegerilor.

Cu o săptămână înainte de alegeri, tranzacționarea acțiunilor DJT a fost suspendată de mai multe ori pe fondul fluctuațiilor de preț, alimentate de un interes masiv din partea vânzătorilor în lipsă și de numărul limitat de acțiuni disponibile.

Potrivit raportului S3, există riscul unui „short squeeze” – o creștere rapidă a prețului acțiunilor care obligă investitorii ce au vândut în lipsă să răscumpere acțiunile, generând astfel o ascensiune suplimentară a prețului.

În ziua victoriei lui Trump, vânzătorii în lipsă au înregistrat pierderi de 77 de milioane de dolari, echivalentul a 14 milioane de acțiuni la un preț de 5,50 dolari pe acțiune, conform raportului.

„Cu o poziție de short foarte aglomerată și o volatilitate în creștere, DJT rămâne un punct de interes unic post-electoral pentru participanții la piață,” a menționat raportul S3. Se estimează că prețul acțiunii ar putea reveni la o valoare normală mai aproape de inaugurarea lui Trump în ianuarie.

Principalul beneficiar al creșterii acțiunilor este președintele ales, Donald Trump. Valoarea pachetului său de acțiuni în companie a urcat până la 5,2 miliarde de dolari în martie, iar acum valorează aproximativ 4,1 miliarde de dolari.

Ambasadorul Australiei în SUA șterge criticile la adresa lui Trump: Nu mai reprezintă poziția mea

Kevin Rudd, actualul ambasador al Australiei în Statele Unite și fost prim-ministru australian, a decis să șteargă toate postările în care îl critica dur pe Donald Trump, după victoria acestuia în alegerile primare republicane.

În 2020, când era directorul unui institut de cercetare american, Rudd îl numise pe Trump „cel mai distructiv președinte din istorie".

„Din respect pentru funcția de președinte al Statelor Unite, am eliminat comentariile vechi de pe site-ul personal și de pe rețelele sociale. Acele opinii au fost exprimate când lucram la un think-tank și nu reflectă poziția mea actuală de ambasador sau viziunea guvernului australian", a explicat Rudd.

Tensiunea dintre cei doi a ieșit la suprafață în martie anul trecut, când Trump l-a atacat dur pe Rudd într-un interviu TV britanic, spunând că acesta nu e „cel mai strălucit tip" și că e „obraznic", prezicând că „nu va sta mult în funcție".

Pentru a calma spiritele, ministrul de externe australian Penny Wong a intervenit joi, subliniind că relația dintre cele două țări rămâne puternică: „Statele Unite sunt principalul nostru partener strategic. Avem obiective comune foarte clare - vrem o regiune stabilă și pașnică", a declarat Wong la emisiunea Today.

Ea a reamintit că există sprijin bipartizan pentru acordul AUKUS, prin care Australia va cumpăra submarine nucleare americane în următorul deceniu, și că s-a întâlnit recent cu Mike Pompeo, fost secretar de stat în administrația Trump, conform The Guardian.

Ce ar putea însemna victoria prezidențială a lui Trump pentru războiul din Ucraina

Campania lui Donald Trump nu a făcut un secret din scepticismul său cu privire la Ucraina. Acum, în calitate de președinte ales, incertitudinea înconjoară politica lui Trump atunci când vine vorba de războiul Kievului cu Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Trump s-au întâlnit în septembrie în marja Adunării Generale a ONU, conform CNN.

Pe parcursul campaniei sale, Trump și contracandidatul său JD Vance au pus la îndoială angajamentul continuu al SUA față de Ucraina, în condițiile în care războiul durează de mai bine de doi ani și jumătate.

În plus, Trump a făcut comentarii care sugerează că SUA ar putea face presiuni asupra Ucrainei pentru a ajunge la un armistițiu dificil cu Rusia.

Zelenski a declarat că l-a sunat pentru a-l felicita pe Trump și a spus că cei doi lideri „au convenit să mențină un dialog strâns și să avanseze cooperarea noastră”.

Anterior, el a spus că apreciază angajamentul lui Trump pentru „pace prin forță”.

Administrația Biden intensifică sprijinul pentru Ucraina, cu viitor incert sub Trump

Casa Albă se grăbește să livreze miliarde de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului președintelui Joe Biden în ianuarie, potrivit unor surse din administrație, citate de Reuters.

Obiectivul este de a sprijini guvernul de la Kiev înainte ca președintele ales Donald Trump să preia oficial funcția pe 20 ianuarie. „Administrația plănuiește să avanseze... pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă”, a declarat, citat de Reuters, un oficial de rang înalt din administrație sub protecția anonimatului.

Trump a criticat în repetate rânduri sprijinul acordat de Biden Ucrainei, fapt care a amplificat temerile cu privire la viitorul acestui ajutor sub o administrație republicană, care va controla Casa Albă, Senatul și, posibil, Camera Reprezentanților.

Deși Camera a fost controlată de republicani din ianuarie 2023, rezultatele alegerilor de marți rămân incerte în ceea ce privește menținerea majorității de către acest partid.

Ultima aprobare a ajutorului pentru Ucraina de către Camera controlată de republicani a avut loc în aprilie, incluzând autoritatea pentru Biden de a transfera miliarde de dolari în arme din stocurile Statelor Unite. Această măsură a avut mai mult sprijin din partea democraților decât al republicanilor.

În prezent, din cele aprobate rămân disponibile 4,3 miliarde de dolari pentru transferuri de arme, la care se adaugă 2,8 miliarde de dolari din fonduri aprobate anterior și 2 miliarde pentru achiziționarea de noi arme din industrie. Totalul de 9 miliarde de dolari în ajutor militar va reprezenta un impuls semnificativ pentru stocurile de echipamente ale Ucrainei.

În perioada următoare, Statele Unite vor continua să trimită muniție și arme antitanc, precum rachetele Javelin produse de Lockheed Martin și RTX, dar și vehicule de teren și artilerie de 155 mm, necesare în războiul de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia.

Analiștii avertizează că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina ar putea fi redus odată cu preluarea controlului de către republicani asupra Casei Albe și a unei părți semnificative a Congresului, mai ales având în vedere recentele înfrângeri de pe câmpul de luptă ale Ucrainei.

„Va fi o problemă când se va pune problema finanțării suplimentare pentru Ucraina, lucru care va deveni necesar la un moment dat”, a declarat Scott Anderson, cercetător în guvernare la Brookings Institution, citat de aceeași sursă.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a evitat să discute despre ajutorul pentru Ucraina într-o conferință de presă de miercuri, spunând că era acolo doar pentru a discuta despre rezultatele alegerilor.

În campania sa pentru un al doilea mandat, Trump a afirmat că președintele rus Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina în 2022 dacă el s-ar fi aflat în funcție și a susținut că „ar putea rezolva conflictul în 24 de ore.”

Într-un interviu anterior, Trump a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritoriu pentru a ajunge la un acord de pace, idee pe care Kievul a respins-o categoric, iar Biden nu a susținut-o niciodată.

Vicepreședintele ales, senatorul J.D. Vance, s-a arătat un critic ferm al ajutorului pentru Ucraina, argumentând că fondurile guvernamentale ar fi mai bine folosite pentru priorități interne.

Care este miza în Orientul Mijlociu sub al doilea mandat al lui Trump

Cu victoria lui Donald Trump în primarele republicane, experții și liderii din Orientul Mijlociu încearcă să anticipeze noua direcție a politicii americane în regiune. Dacă primul său mandat este un indiciu, Trump va păstra regiunea pe primul loc în agenda sa externă.

În perioada 2016-2020, Trump a făcut gesturi fără precedent: și-a început mandatul cu o vizită istorică în Arabia Saudită (prima sa deplasare internațională ca președinte), a încercat să medieze „acordul secolului" între israelieni și palestinieni și a exercitat presiune maximă asupra Iranului.

Dar lucrurile s-au schimbat dramatic în ultimii trei ani. Acum, prioritatea numărul unu va fi oprirea conflictelor din Gaza și Liban, spun analiștii.

„Trump nu va tolera aceste războaie așa cum se desfășoară acum. El va vrea să le vadă încheiate înainte să preia mandatul pe 20 ianuarie", explică Alon Pinkas, fost diplomat israelian, pentru CNN.

Experții cred că Trump îi va cere premierului Netanyahu să „declare victoria" și să accepte o înțelegere mediată. „Netanyahu se va confrunta cu un președinte mult mai dur decât este obișnuit", avertizează Mustafa Barghouti, lider palestinian.

Pentru palestinieni însă, schimbarea de la Casa Albă nu va aduce mari diferențe. „Ambele administrații americane au fost total părtinitoare în favoarea Israelului", subliniază Barghouti.

În primul său mandat, Trump s-a concentrat pe normalizarea relațiilor între Israel și statele arabe, reușind să intermedieze Acordurile Abraham. Acum, el ar putea încerca să continue acest proces de integrare regională a Israelului, dar într-un context mult mai complicat de războiul din Gaza.

Echipa lui Donald Trump discută deja momentul primei vizite a președintelui ales la Washington

În timp ce America așteaptă transferul de putere, echipa lui Donald Trump discută deja momentul primei vizite a președintelui ales la Washington. Potrivit unei surse apropiate situației, citate de CNN, Trump ar putea merge la Casa Albă chiar săptămâna viitoare.

Pregătirile vin după ce președintele Joe Biden l-a sunat miercuri pe Trump pentru a-l felicita pentru victoria în alegeri și l-a invitat oficial la Casa Albă. În timpul convorbirii telefonice, Biden „și-a exprimat angajamentul de a asigura o tranziție fără probleme și a subliniat importanța de a lucra pentru unitatea țării", după cum a declarat un oficial al administrației.

Trump a primit pozitiv gestul președintelui în exercițiu, spunând că „a apreciat foarte mult" apelul lui Biden.

Echipa sa de campanie a confirmat că președintele ales intenționează să se întâlnească cu Biden „în curând".

Surse din echipa lui Trump spun că acesta preferă ca întâlnirea să aibă loc cât mai devreme posibil, ceea ce ar putea face ca întrevederea dintre cei doi lideri să se materializeze chiar săptămâna viitoare.

Echipa juridică a lui Trump intenționează să ceară anularea condamnării în cazul „hush money”

Echipa de avocați a președintelui ales Donald Trump va solicita anularea sentinței în dosarul din New York, unde Trump a fost condamnat la începutul acestui an în cazul „hush money”. Până acum, strategia echipei de apărare a fost să amâne procedurile în acest caz.

Acum vor încerca să obțină anularea completă a condamnării, conform unei surse familiare cu strategia acestora, citată de CNN.

Avocații lui Trump urmează să depună o solicitare în zilele următoare, susținând că, în calitate de președinte ales, Trump beneficiază de aceleași protecții constituționale ca un președinte în funcție și ar trebui să fie protejat împotriva oricăror acțiuni întreprinse de procurorii statului.

Documentul ar urma să fie depus înainte de termenul de 12 noiembrie stabilit de judecătorul Juan Merchan pentru a decide dacă să anuleze condamnarea lui Trump, în urma unei decizii a Curții Supreme privind imunitatea prezidențială.

Dacă Merchan va merge mai departe cu pronunțarea sentinței, Trump ar putea fi condamnat la până la patru ani de închisoare, deși judecătorul nu este obligat să impună această pedeapsă. Sentința ar putea include și o pedeapsă mai ușoară, cum ar fi probațiunea, arestul la domiciliu, muncă în folosul comunității sau o amendă.

Orice sentință va fi complicată de faptul că Trump urmează să preia funcția de președinte pe 20 ianuarie 2025. Echipa sa juridică va încerca probabil să ridice probleme constituționale legate de posibilitatea ca un judecător de stat să impună o sentință unui președinte ales, ceea ce ar putea prelungi procesul în instanțe pentru ani de zile.

Fiind un caz de stat, Trump nu are posibilitatea de a se grația după ce va depune jurământul în ianuarie.

Este vorba despre cazul în care echipa de campanie a lui Donald Trump ar fi făcut o presupusă plată către actrița Stormy Daniels, înaintea alegerilor prezidențiale din 2016, pentru a o determina să nu dezvăluie detalii despre o relație extraconjugală pe care ea susține că ar fi avut-o cu Trump.

(sursa: Mediafax)

×