x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei mai periculoși agenți patogeni fără vaccinuri eficiente, identificați de OMS 

Cei mai periculoși agenți patogeni fără vaccinuri eficiente, identificați de OMS 

de Monica Cosac    |    07 Noi 2024   •   08:00
Cei mai periculoși agenți patogeni fără vaccinuri eficiente, identificați de OMS 

​​​​​​​Organizația Mondială a Sănătății (OMS) întocmește, pentru prima dată, un top al celor mai periculoși agenți patogeni, cu riscuri majore pentru sănătatea publică. În urma unui nou studiu, cercetătorii agenției de sănătate a ONU au identificat 17 bacterii, virusuri și paraziți ce provoacă în mod regulat boli, ca agenții patogeni care au nevoie urgent de vaccinuri noi sau îmbunătățite. Mycobacterium tuberculosis (TBC), HIV-1, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu) și E coli au fost catalogați ca amenințări la nivel global. Experții spun că stabilirea acestei liste urmărește să mute accentul în ceea ce privește dezvoltarea vaccinurilor de la rentabilitatea comercială, la „nevoile regionale și globale în materie de sănătate”. 

Studiul publicat marți în eBioMedicine este primul efort global de a prioritiza în mod sistematic agenții patogeni endemici pe baza impactului lor regional și global asupra sănătății.

„Imunizarea a avut un impact de neegalat asupra morbidității și mortalității globale, dar deoarece dezvoltarea vaccinurilor este o provocare din punct de vedere tehnic și comercial, ne lipsesc vaccinurile împotriva multor agenți patogeni care continuă să producă o povară substanțială pentru sănătatea publică. Prioritizarea țintelor de agenți patogeni pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor este, prin urmare, crucială pentru utilizarea eficientă a resurselor limitate, pentru a asigura alinierea la nevoile de sănătate publică și pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate. Planul de cercetare și dezvoltare al OMS a identificat agenți patogeni prioritari cu potențial epidemic, dar nu a fost întreprinsă o astfel de prioritizare globală pentru agenții patogeni endemici (adică, agenții patogeni care provoacă boli în mod regulat într-o anumită populație)”, explică autorii studiului. 

„De prea multe ori, deciziile globale privind noile vaccinuri au fost determinate exclusiv de rentabilitatea investiției, mai degrabă decât de numărul de vieți care ar putea fi salvate în comunitățile cele mai vulnerabile”, a spus 

dr. Kate O'Brien, directorul Departamentului Imunizări, Vaccinuri și produse biologice al OMS 

„Acest studiu folosește expertiză și date regionale extinse pentru a evalua vaccinurile care nu numai că ar reduce în mod semnificativ bolile care au un impact major asupra comunităților de astăzi, ci și costurile medicale cu care se confruntă familiile și sistemele de sănătate”, spune dr. Kate O'Brien, director în cadrul agenției de sănătate a ONU. 

 

HIV, malaria și TBC iau 2,5 milioane de vieți, anual

Studiul reconfirmă prioritățile de lungă durată pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor, inclusiv pentru HIV, malarie și tuberculoză - trei boli care, în mod colectiv, iau aproape 2,5 milioane de vieți în fiecare an, arată OMS.

De asemenea, sunt identificați agenți patogeni - precum streptococul de grup A și Klebsiella pneumoniae -, ca priorități de control al bolilor în toate regiunile, subliniind urgența de a dezvolta noi vaccinuri pentru germenii din ce în ce mai rezistenți la antimicrobiene.

S-a constatat că streptococul de grup A, spre exemplu, provoacă infecții severe și contribuie la 280.000 de decese din cauza bolilor de inimă reumatismale, în principal în țările cu venituri mai mici.

O altă nouă prioritate este Klebsiella pneumoniae - o bacterie care a fost asociată cu 790.000 de decese în 2019 și este responsabilă pentru 40% din decesele neonatale cauzate de sepsis (infecția în sânge), în țările cu venituri mici. 

Prioritizarea agenților patogeni endemici a fost făcută pe baza unor criterii precum: decesele anuale la copii sub cinci ani, povara bolii, riscul de rezistență la antimicrobiene și impactul socioeconomic.

Mai exact, OMS transmite că a cerut experților internaționali și regionali să identifice factorii care sunt cei mai importanți pentru ei atunci când decid ce vaccinuri să introducă și să utilizeze: „Analiza acelor preferințe, combinată cu date regionale pentru fiecare agent patogen, a dus la primii 10 agenți patogeni prioritari pentru fiecare regiune OMS. Listele regionale au fost apoi consolidate pentru a forma lista globală, rezultând 17 agenți patogeni endemici prioritari pentru care trebuie cercetate, dezvoltate și utilizate noi vaccinuri”.

Cercetarea a constatat, totodată, că „cinci agenți patogeni au fost priorități comune în toate regiunile: M tuberculosis , HIV-1, K pneumoniae, S aureus și E coli patogenă extraintestinală”.

Dr. Mateusz Hasso-Agopsowicz de la OMS, care lucrează în cercetarea vaccinurilor, a explicat că cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor a fost de obicei influențată de profitabilitate. 

Prin urmare, bolile care afectează grav regiunile cu venituri mici au primit puțină atenție din partea marilor companii farmaceutice. „Sperăm că aceasta reprezintă o schimbare critică, în care dorim să mutăm accentul din perspectiva comercială a rentabilității noilor vaccinuri către povara reală a sănătății, astfel încât cercetarea și dezvoltarea noului vaccin să fie condusă de povara sănătății și nu doar de oportunitățile comerciale”, a spus el, citat de ONU.

Lista OMS de „agenți patogeni endemici prioritari”

Vaccinurile pentru acești agenți patogeni se află în diferite stadii de dezvoltare, precizează agenția.

  • Agenți patogeni în care este necesară cercetarea vaccinurilor: Streptococ de grup A, Virusul hepatitei C, HIV-1, Klebsiella pneumoniae.

  • Agenții patogeni în care vaccinurile trebuie dezvoltate în continuare: Citomegalovirus, Virusul gripal (vaccin cu protecție generală), specia Leishmania, Salmonella non-tifoidală, Norovirus, Plasmodium falciparum (malaria), specia Shigella, Staphylococcus aureus.

  • Agenții patogeni la care vaccinurile se apropie de aprobarea de reglementare, recomandarea politicii sau introducerea vaccinurilor: Virusul dengue, Streptococ de grupa B, E. coli patogenă extraintestinală, Mycobacterium tuberculosis și Virusul respirator sincițial (RSV). 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×