Ziarista care a scris în cotidianul britanic The Guardian că nu înţelege de ce promovăm ca brand turistic munţii Carpaţi când îl avem pe Dracula, "un brand erotic internaţional", declară pentru Jurnalul Naţional că cei care au ales să momească turiştii cu o frunză sunt "caraghioşi".
Englezoaica a descris Bucureştiul în articolul "Scary Halloween? Don't count on it: on Dracula's trail in Romania" ("Vreţi un Halloween de groază? Nu vă bazaţi pe asta: pe urmele lui Dracula în România") ca fiind un "Paris mestecat şi apoi scuipat". S-a amuzat amar cu ochii turistului străin de aventurile prin care a trecut pentru a ajunge să viziteze una dintre casele în care a locuit Vlad Ţepeş, călătorind până la cetatea Poenari pe autostrăzi inexistente pe care le-a comparat cu vampirii, în ideea că toată lumea a auzit de ele, dar nimeni nu le-a văzut. Tanyei Gold i s-a făcut milă de Dracula, chiar dacă îl percepe ca pe misteriosul bărbat la care visează femei din întreaga lume. Îi pare rău pentru că eroul unei poveşti extraordinar de frumoase şi de ofertante, în spatele căruia se află un adevăr istoric la fel de interesant, nu e promovat de România aşa cum ar merita. Mai ales că ideea de România, ţara prinţului întunericului i se pare mult mai atrăgătoare decât cea de Elveţia, ţara ciocolatei sau Anglia, ţara familiei regale.● Ai fost dezamăgită de modul în care este tratată legenda contelui Dracula în România. În ce fel crezi că ar trebui exploatat acest mit?
Cu siguranţă ar trebui promovată mai mult această legendă; Transilvania este până la urmă faimoasă în lumea întreagă datorită acestui mit, care este o poveste extraordinară. De exemplu, mi-ar plăcea să vizitez într-o bună zi "Ţara lui Dracula".
● Articolul publicat de tine în The Guardian a fost destul de acid. Cel puţin aşa l-au primit mulţi dintre românii care l-au citit. Până la urmă, ai găsit ceva să-ţi placă în România?
Mi-a plăcut România şi sper că a reieşit şi acest lucru din articolul respectiv.
● Ştii că în acest moment brandul turistic al României este reprezentat de o frunză, simbol al munţilor Carpaţi. De ce crezi că cei din Ministerul Turismului au optat pentru această variantă şi nu au ales calea mai simplă, pe care tu o menţionezi în articolul tău numind-o "Dracula - un brand erotic internaţional"?
Pentru că sunt caraghioşi. Toată lumea are munţi. Numai România îl are pe Dracula.
● Înainte să ajungi la noi în ţară, ştiai despre România şi altceva în afară de Dracula, Nadia Comăneci şi Ceauşescu?
Nu, cunoşteam doar romanul scris de Bram Stoker şi istoria lui Vlad Ţepeş.
● A fost prima ta vizită în România?
Nu, mai fusesem la Bran tot într-o excursie pe urmele lui Dracula.
● Ai mai fost înainte de România şi în alte ţări foste socialiste?
Da, am mai ajuns la Kiev, în Ucraina şi la Varna, în Bulgaria. Dar România este de departe cea mai frumoasă.
● Ce impresie ţi-au făcut românii?
Sunt foarte de treabă, iar mâncarea voastră este cu adevărat nemaipomenită.
● Ce părere ai despre modul în care românii au adaptat Halloween-ul, o sărbătoare de import, în "ţara lui Dracula"?
Chiar dacă nu am fost în România exact de Halloween am impresia că sărbătoarea nu a prea prins. Eu aş promova ţara în ochii turiştilor ca pe un fel de tărâm al nopţii. Aşa cum Elveţia este ţara ciocolatei, iar Anglia ţara familiei regale. Dar cred că ideea cu Dracula este mult mai atrăgătoare decât celelalte două.
● Ai ajuns şi la Snagov unde te-ai întâlnit cu "liliacul religios", după cum l-ai descris în articolul tău pe preotul cu care ai vorbit acolo. Ce părere ai despre felul în care istoria se întrepătrunde în România cu religia, cu superstiţia şi cu legenda lui Dracula?
România este o ţară fascinantă şi acest amestec reprezintă numai o parte a acestui farmec.
Ce pot spune este că aveţi nişte biserici incredibile.
● Ţi-a plăcut ceva în Bucureşti, acest "Paris mestecat şi apoi scuipat", aşa cum îl descrii în articolul din The Guardian?
Îmi dau seama că înainte de comunism Bucureştiul a fost un oraş încântător. Dar trebuie să spun că aveţi prea multe maşini!
● În timpul vizitei tale în România, ai mai avut parte şi de alte întâmplări ieşite din comun sau amuzante, altele decât cele pe care le-ai menţionat în articolul pe care l-ai publicat?
Nu prea, le-am cuprins aproape pe toate în acel articol. Recunosc însă că m-am îngrăşat de la mâncarea pe care am savurat-o în ţara voastră. La fel şi ghidul meu din România, Valentin Gheorghe de la Velvet Tours, o gazdă nemaipomenită, cu atât de multe cunoştinţe aprofundate. O persoană pe care am adorat-o.
● Un exerciţiu de imaginaţie. Trebuie să mai petreci o vacanţă în România. De ce ai face-o?
a) Pentru că nu ai suficienţi bani să mergi în altă parte
b) Pentru că eşti îndrăgostită de ruine (după cum spui în articol) şi pentru că ţi-ai dori să faci dragoste cu un aristocrat care ţi-ar aduce aminte de contele Dracula
c) Nu mulţumesc, l-aş trimite într-o asemenea vacanţă pe cel mai mare duşman
Aleg cea de-a doua variantă.
● După vizitele tale în România, ce ai ajuns să preferi: figura istorică, Vlad Ţepeş, sau personajul închipuit de Bram Stoker, Dracula?
Ambele personaje sunt fascinante. Iar Poenari este unul dintre cele mai uimitoare locuri în care am ajuns vreodată.