Numărul românilor care fac turism intern de pelerinaj a rămas constant în ultimii ani, iar călătoriile externe cu tematică religioasă sunt în creştere, acesta fiind singurul segment al turismului care nu a fost afectat de criză, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism şi ai Patriarhiei.
"Pentru acest an estimăm că aproximativ 40.000 de români au plecat sau vor pleca în turism de pelerinaj în afara graniţelor, cu 10% mai mult decât anul trecut. Acest gen de turism este în creştere în ultimii doi-trei ani", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.
Potrivit lui Burcea, preţul mediu al unui pelerinaj extern este de peste 600 de euro de persoană, ceea ce înseamnă că împreună cei 40.000 de pelerini cheltuiesc mai mult de 24 de milioane de euro într-un an pe excursii religioase în afara ţării.
El a menţionat că din numărul total al pelerinilor, peste 80% merg în Israel.
Potrivit lui Burcea, cei mai mulţi pleacă prin intermediul Bisericii şi doar 10.000 de persoane aleg agenţiile de turism.
"Biserica, în loc să lucreze cu agenţiile de turism, şi-a făcut propriile agenţii. Şi-au făcut agenţii nu doar Patriarhia Română, ci şi episcopiile. Cea mai mare problemă este că sunt destul de mulţi preoţi care îşi organizează grupuri de turişti de capul lor, şi nu declară comisionul încasat", a explicat oficialul ANAT.
El spune că majorarea numărului de turişti nu are explicaţii economice, ci de ordin spiritual.
"Într-o perioadă grea, oamenii se îndreaptă spre religie. Când e restrişte în ţară, sunt mulţi cei care alocă sume importante pentru a se simţi mai aproape de Dumnezeu", a afirmat Burcea.
Şi Cristian Pandel, proprietarul agenţiei Christian Tour, care organizează pelerinaje în Grecia, spune că principalul operator pe piaţa de profil este Biserica.
"Acesta a devenit un business al Bisericii. Avem şi noi turişti, care merg în principal la Meteora, insula Evia, Corfu şi Zakinthos, şi în grupuri mai mici la muntele Athos. La Athos este mai dificil de ajuns, pentru că e nevoie de aprobări speciale şi au acces doar bărbaţii", a adăugat Pandel.
Acesta a spus, la rândul său, că în pofida preţurilor care pornesc de la 200 de euro pentru un sejur, dar pot ajunge şi la 1.000 de euro de persoană, acest gen de turism este în creştere.
Creşterile sunt confirmate şi de către părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Instituţia operează o agenţie de turism cu profil religios, Basilica Travel.
La agenţia de turism a Bisericii, un pelerinaj de şapte zile în Israel costă 740 de euro de persoană în lunile octombrie-noiembrie, cu transport cu avionul inclus, iar un pachet de nouă zile în Iordania are preţul de 975 euro. O vizită de 10 zile în Siria şi Liban, prin intermediul Bisericii, costă 550 de euro plus 1.000 de dolari, cu transport aerian inclus.
"Peste 3.000 de pelerini merg anual cu Basilica Travel în străinătate, iar cei mai mulţi dintre aceştia aleg Israelul. Se mai organizează pelerinaje la locurile sfinte din Siria şi Liban, dar şi în Iordania sau Grecia. Pelerinajul nu a fost afectat de criză pentru că este în primul rând un act de credinţă, şi abia apoi unul de turism. Este dorinţa oricărui creştin practicant de a ajunge măcar o dată în viaţă la locurile sfinte", explică Stoica.
El spune că foarte mulţi turişti apreciază la serviciile oferite de Biserică prezenţa preotului în pelerinaj, alături de ghid. Preotul le oferă credincioşilor şi momente de rugăciune la fiecare obiectiv sfânt vizitat.
Referitor la pelerinajele interne, părintele Stoica spune că numărul turiştilor este constant.
"Sunt două mari pelerinaje în România, cel de la Iaşi, de sfânta Parascheva, care începe la 14 octombrie şi durează o săptămână, şi cel de la Bucureşti, tot de o săptămână, care începe la 27 octombrie, de sfântul Dimitrie cel Nou. Fiecare dintre acestea, potrivit estimărilor jandarmeriei, atrag aproximativ un milion de credincioşi. Unii dintre ei primesc cazare din partea parohiilor, alţii stau la rude, la hoteluri, iar unii nu se cazează nicăieri", a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Grig Alexa, directorul agenţiei de turism Olimp Iaşi, spune că în această perioadă, în care se desfăşoară pelerinajul de sfânta Parascheva, toate unităţile de cazare din oraş sunt ocupate.
"Toate hotelurile şi pensiunile din oraş sunt pline. Iaşiul este blocat zilele astea", a afirmat Alexa.