x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Exercițiu de delațiune la olimpiadă. Cel mai bun denunț va fi premiat, în Prahova

Exercițiu de delațiune la olimpiadă. Cel mai bun denunț va fi premiat, în Prahova

de Diana Scarlat    |    27 Feb 2017   •   08:15
Exercițiu de delațiune la olimpiadă. Cel mai bun denunț va fi premiat, în Prahova
Sursa foto: DIANA OROS

Elevii de clasa a XII-a care s-au calificat pentru faza pe județ la Olimpiada de Limba și Literatura Română în Prahova au avut de rezolvat un subiect mai puțin „ortodox”. Ca probă de creativitate, li s-a cerut să scrie un denunț împotriva lui Ilie Moromete, prin care să arate partidului comunist că personajul este „element dușmănos”.

Sâmbătă, la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, elevii prahoveni de la clasa a XII-a au avut un subiect care nu face parte din programa școlară: au fost obligați să scrie un denunț. Subiectul, pe care nici evaluatorii nu știu cum să-l noteze, a fost acesta: „Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”. Subiectul ar trebui să fie notat cu un punctaj total de 30 de puncte din cele 120 ale întregii lucrări. Cea mai bună teză se va califica în etapa națională.

 

Consursul s-ar putea anula

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat că va începe o anchetă, pentru a se constata cum a ajuns acest subiect la olimpiada pe județ, iar dacă se va considera că a fost o eroare din punct de vedere didactic, olimpiada va fi reluată în județul Prahova, cu alte subiecte. „În funcție de această analiză, concursul poate fi anulat și se va relua. Nu este normal ca un asemenea subiect, la un asemenea nivel, să fie pus în discuție”, a declarat ministrul. Nici măcar profesioniștii din Poliție nu ar accepta un asemenea derapaj. „Este o îndoctrinare, o mixtură cu lupta politică. Trebuie să fie trimiși la control psihologic cei care au făcut aceste subiecte. Îi învață delațiunea. În statele de tip totalitar se promovează delațiunea. Au făcut și naziștii și comuniștii”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi.

 

Una dintre probele pe care trebuie să le treacă elevii este cea de creativitate. Subiectul prin care li s-a cerut să scrie un denunț poate fi încadrat la această probă, dar nu face parte din programa școlară. Nu poate fi încadrat nici măcar la secțiunea de „Comunicare”, unde elevii învață cum să redacteze un act oficial, o cerere, o solicitare sau o scrisoare, dar nicidecum un denunț.

×