x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Lotul 3 al testelor de salivă – 75 de milioane de lei. Printre furnizori, un fost consilier în Ministerul Culturii

Lotul 3 al testelor de salivă – 75 de milioane de lei. Printre furnizori, un fost consilier în Ministerul Culturii

de Ion Alexandru    |    13 Dec 2021   •   07:20
Lotul 3 al testelor de salivă – 75 de milioane de lei. Printre furnizori, un fost consilier în Ministerul Culturii

7,5 milioane de teste rapide de salivă, în valoare de 75.720.000 de lei fără TVA și patru asocieri de companii câștigătoare este rezultatul final al atribuirii celui de-al treilea lot al contractului încheiat de ONAC. Partenerii de afaceri ai fostului viceprimar PDL Robert Constantin Ionescu sunt implicați și în acest „program”. Însă pe piața testelor pentru stat intră și o companie deținută de un fost consilier în Ministerul Culturii. Aceste teste urmează să intre în posesia statului până cel târziu 21 decembrie.

Cel de-al treilea lot al contractului-cadrul atribuit de ONAC pentru testele rapide de salivă, ce se distribuie în școli, a costat statul român alte 75.720.000 de lei fără TVA, conform unui anunț de atribuire publicat săptămâna trecută. Ca și în cazul celorlalte loturi atribuite pentru aceste teste, nici de această dată nu a fost organizată vreo licitație deschisă, ci atribuirea a fost efectuată fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare în Jurnalul Uniunii Europene. Este invocată, din nou, „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”, fiind, astfel, aplicate prevederile legale pe care autoritățile statului le-au utilizat pe întreaga durată a pandemiei.

Achiziția a avut un singur criteriu – cel mai bun raport calitate-preț, în sensul că prețul a cântărit în proporție de 70 la sută în luarea deciziei, iar lanțul de aprovizionare – 30 la sută.

Patru asocieri au mers la distribuția testelor de salivă aferente acestui lot. Prima asociere, care și-a adjudecat un sub-lot de un milion de teste, în valoare de 5,9 milioane de lei fără TVA, este formată din companiile SC Self Care Medical SRL și SC Camp Medica Distribution SRL. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, liderul asocierii, Self Care Medical SRL, este deținut, în calitate de asociat unic, de o anume Ioana Mirabela Robu. Pe aceasta o regăsim, în perioada 2008-2012, în funcția de consilier în cadrul Direcției Patrimoniul Cultural al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. La acel moment, Robu avea calitatea de asociat, dar și de manager al unei companii denumite Arkadia Lounge & Restaurant SRL, din Ciolpani, în care îl mai regăsim și pe medicul Romeo Dumitrescu. Cele un milion de teste pe care această asociere trebuie să le distribuie către stat trebuie să ajungă până pe data de 18 decembrie.

Contracte noi, clienți mai vechi

 

O altă parte a acestui lot, de 3 milioane de teste, este distribuită de SVC Logaritm SRL și Best Achiziții SRL, pentru 26.400.000 de lei fără TVA. Despre Best Achiziții, Jurnalul a făcut vorbire și în scandalul Unifarm privind achiziția de măști, în starea de urgență. Compania este deținută de Alexandru Vlad Mihai Cristescu, acesta preluând societatea de la fostul secretar executiv al PDL Diaspora și fosta directoare a Complexului Sportiv Olimpia, Mihaela Elena Neagu. Cristescu este implicat, ca acționar, și în firma de pază Akyle Security, abonată la contracte cu statul, din care mai face parte fostul viceprimar PDL al Capitalei, avocatul Constantin Robert Ionescu, dar și Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA Petru Pitcovici, condamnat în dosarul lui Puiu Popoviciu.

Din caietul de sarcini pus la dispoziție de ONAC, rezultă că aceste 3 milioane de teste trebuie să ajungă în depozitele statului până la data de 21 decembrie 2021.

Alte 3,5 milioane de teste sunt împărțite între două asocieri. Prima este formată din Dyomedica CND SRL și Proton Impex SRL, pentru 16.470.000 de lei fără TVA, respectiv din Sonofarm România SRL și Vitrosens Biyoteknoloji Limited Sirketi, pentru 26.950.000 de lei fără TVA. O cantitate de 1,5 milioane de teste apare ca fiind deja livrată, în timp ce alte două milioane de teste urmează să fie livrate până în data e 20 decembrie.

 

Controversa modului de livrare. În Caietul de sarcini scrie că testele trebuiau ambalate individual

 

Această achiziție de teste rapide de salivă în școli, făcută de stat, prin ONAC, pentru DSU, nu a fost una lipsită de „evenimente”. Cea mai mare controversă este că testele furnizate, până acum, au ajuns dezambalate. Asta, în condițiile în care, în caietul de sarcini, scrie clar că ele trebuiau livrate ambalate. Concret, conform Anexei 1 la Caietul de sarcini, în legătură cu cerințele minime solicitate, la punctul al doilea, intitulat „specificații tehnice”, scrie că testele trebuie să fie „de tip casetă, ambalate individual, cu desiccant” (VEZI FACSIMIL).

Luna trecută, Jurnalul a dezvăluit la cine a ajuns primul lot din acest contract. Este vorba despre firma de haine a cărei imagine este Cătălin Botezatu, care a fost selectată să furnizeze cel mai mare „pachet” de teste rapide ce urmează să fie distribuite în școli. SC Viggo Fashion International SRL a distribuit, pentru început, 5 milioane de teste rapide, marfa fiind stocată, deocamdată, în depozitele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de la Mizil, județul Prahova. Cele 5 milioane de teste reprezintă însă doar o parte a unui prim lot din acest contract, la care se adaugă alte 3 milioane de teste similare ce vor fi livrate de o companie din Olanda, iar încă un milion vor fi distribuite de societatea Eva Healthcare SRL, care a făcut, anul trecut, obiectul unei investigații cu reporteri sub acoperire ai Rise Project, pe tema afacerilor cu măști de protecție, descoperindu-se, cu acest prilej, un lanț la capătul căruia se afla nimeni alta decât familia liderului clanului Cămătarilor, Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”. Spre deosebire de firma de modă, reprofilată pe produse de protecție anti-COVID-19, care a derulat, în ultimul an și mai bine de jumătate, afaceri cu statul de peste 127 de milioane de lei, cealaltă societate nu figurează cu alte contracte publice încheiate anul acesta.

 

×