x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 50.000 de civili, scuturi umane

50.000 de civili, scuturi umane

de Şerban Mihăilă    |    30 Mai 2016   •   09:50
50.000 de civili, scuturi umane

Militanții rețelei teroriste Stat Islamic (SI) se ascund în spatele a 50.000 de ostatici civili, pe care îi folosesc drept scuturi umane, în timp ce forțele guvernamentale irakiene încearcă să recucerească orașul Fallujah, unul dintre ultimele bastioane ale extremiștilor jihadiști.


Cu o săptămână în urmă, trupele coaliției conduse de Statele Unite au declanșat o ofensivă de proporții la Fallujah, în centrul Irakului. În raidurile aeriene care au zguduit localitatea ocupată de teroriști au fost uciși peste 70 de militanți extremiști, inclusiv liderul acestora, Maher al-Bilawi. Potrivit oficialităților militare de la Bagdad, soldații irakieni au izolat orașul, însă înaintarea este îngreunată de civilii ținuți ostatici de jihadiști. La rândul lui, colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al coaliției conduse de SUA, a declarat că teroriștii “țin ostatică populația civilă pentru a se ascunde în spatele acesteia”, scrie publicația “The Mirror”. În momentul de față, militanții SI au abandonat zonele din periferie și s-au masat în interiorul orașului. Fallujah a căzut în mâinile teroriștilor în ianuarie 2014 și este, alături de Mosul, unul dintre ultimele bastioane ale SI din Irak.


Capturați de jihadiști


Conform unui raport al Națiunilor Unite, doar 800 de persoane au reușit să părăsească Fallujah la declanșarea luptelor de săptămâna trecută, alte 50.000 fiind capturate și obligate să rămână în oraș de către cei aproximativ 1.700 de luptători SI asediați în prezent de trupele guvernamentale. Concomitent, în ultimele luni, numeroase asociații umanitare internaționale și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că populația din Fallujah este înfometată deliberat de către SI. Cu toate acestea, o serie de lideri locali sunniți susțin că preferă controlul SI decât marginalizarea la care au fost supuși pe vremea când erau conduși de guvernul dominat de șiiți. De altfel, comandanți americani citați de publicația “The Washington Post” au avertizat că eliberarea orașului Fallujah va fi mult mai dificilă decât au anticipat autoritățile de la Bagdad, din cauza sprijinului local primit de către insurgenți.  Premierul irakian, Haider al-Abadi, declarase recent că ofensiva de la Fallujah va fi una “rapidă” și “decisivă”.  


Amenințare continuă


În 2014, Fallujah a devenit primul oraș irakian căzut în mâinile SI. De atunci, Fallujah este o sursă permanentă de amenințare pentru capitala Bagdad, aflată la numai o oră distanță de mers cu mașina. În prezent, SUA declanșează raiduri aeriene, iar trupele irakiene au început ofensiva terestră. Insurgenții SI sunt un amestec de luptători locali și străini.

 

 

×