x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 70 de milioane de convorbiri ale francezilor, interceptate de NSA în mai puţin de o lună. Ambasadorul SUA, chemat să dea explicaţii

70 de milioane de convorbiri ale francezilor, interceptate de NSA în mai puţin de o lună. Ambasadorul SUA, chemat să dea explicaţii

21 Oct 2013   •   13:13
70 de milioane de convorbiri ale francezilor, interceptate de NSA în mai puţin de o lună. Ambasadorul SUA, chemat să dea explicaţii

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru discuţii privind informaţiile apărute în presă potrivit cărora milioane de convorbiri telefonice ale cetăţenilor francezi au fost interceptate de serviciile secrete americane.

Franţa a etichetat această practică drept "inacceptabilă" între două ţări aliate.

Publicaţia Le Monde, citând date furnizate de fostul analist al National Security Agency (NSA), Edward Snowden, a scris că agenţia de spionaj americană a monitorizat milioane de convorbiri ale cetăţenilor francezi, printre care oameni de afaceri, politicieni şi suspecţi de terorism.

Interceptarea convorbirilor era făcută în baza unor cuvinte cheie care apăreau în conversaţie.

Potrivit Le Monde, 70,3 milioane de convorbiri telefonice au fost interceptate de NSA în perioada 10 decembrie 2012 - 8 ianuarie 2013. De asemenea, agenţia a interceptat alte câteva milioane de SMS-uri.

Publicaţia nu a putut preciza dacă această operaţiune, supranumită US-985D, încă se mai desfăşoară.

Laurent Fabius a anunţat că l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul SUA pentru a discuta despre aceste informaţii.

Ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls, a declarat că informaţiile sunt "şocante", adăugând că: "Dacă o ţară aliată spinonează Franţa este ceva inacceptabil".

Aceste informaţii vin după ce presa germană, citând datele puse la dispoziţie de Edward Sonwden, a dezvăluit că NSA a interceptat e-mail-urile preşedintelui Mexicului, Felipe Calderon.

Edward Snowden, fost analist pentru NSA, a făcut publice metodele acestei agenţii în iunie. Potrivit datelor furnizate de acesta, NSA şi CIA au făcut interceptări ale convorbirilor telefonice şi ale mesajelor prin e-mail sau SMS la scară globală.

Printre ţinte s-au numărat ţări precum Brazilia, China sau Rusia, precum şi state din UE.

NSA a fost nevoită să admită că a interceptat convorbiri şi mesaje şi de la milioane de cetăţeni americani. Edward Snowden se află în prezent în Rusia, unde i s-a acordat o viză valabilă timp de un an, după ce a cerut azil.

SUA cere insistent extrădarea acestuia pentru a fi judecat pentru trădare. 

×