x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basescu, mai rau ca Putin: Ucraina e pierduta!

Basescu, mai rau ca Putin: Ucraina e pierduta!

de Dan Constantin    |    25 Feb 2015   •   08:14
Basescu, mai rau ca Putin: Ucraina e pierduta!

Ucraina e pierduta - este concluzia lui Basescu Traian, fost presedinte al Romaniei pana acum doua luni. El a exprimat puncte de vedere care depasesc mesajele lui Putin in privinta acapararii Ucrainei, liderul de la Kremlin marginindu-se la inglobarea Crimeei si obtinerea unui statut privilegiat pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei.

''Fidelul atlantist'' Basescu merge astfel si mai departe cu opiniile recente in care afirma ca Romania nu are forta diplomatica si economica sa se implice in criza din Ucraina.

Intr-un interviu televizat, Basescu l-a indemnat pe noul presedinte al Romaniei sa astepte sa se linisteasca lucrurile si sa vada ce poate face pentru romanii din Ucraina. Intr-un moment de rascruce al conflictului, cand se fac eforturi internationale considerabile pentru aplicarea acordurilor de la Minsk, cand la Paris se intalnesc ministrii de externe ai celor patru tari semnatare, Basescu transmite un mesaj clar de la Bucuresti in favoarea separatistilor prorusi, luand in ras initiativa diplomatica Merkel-Hollande. Basescu arunca in derizoriu intreaga evolutie de sprijinire europeana a Ucrainei, definind aceasta tara ca ''un poligon al ambitiilor polono- baltice, esuate.''

Nici cei mai infocati propagandisti rusi nu au adus in plan public expresii de sustinere a ofensivei lui Putin asa cum a facut-o Basescu Traian. Aceasta poate ridica suspiciunea ca Romania duce o politica duplicitara pentru ca fostul presedinte al Romaniei a sustinut la Consiliul European, la reuniunile la care a participat, impunerea de sanctiuni economice si politice impotriva Rusiei.

Basescu a mai dat o ''mostra'' de aparare a interesului national afirmand ca propunerea lui Hellvig la conducerea SRI ar fi facuta de Klaus Iohannis pentru a multumi Germania.

Prin pozitiile exprimate de Basescu revine in actualitate intrebarea pe care i-a pus-o Saftoiu la demiterea din functia de sef al Serviciului de Informatii Externe: domnule Presedinte, dvs. cu cine tineti de fapt - cu noi sau cu rusii?

×