x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii au găsit 43 de agenţI foşti comunişti în cadrul televiziunii

Bulgarii au găsit 43 de agenţI foşti comunişti în cadrul televiziunii

27 Noi 2008   •   00:00

Comisia bulgară pentru deschiderea arhivelor serviciilor secrete comuniste a anunţat miercuri că a identificat 43 de oficiali din cadrul televiziunii naţionale de la sfârşitul erei comuniste, care au colaborat cu aceste servicii, relatează AFP.



Comisia, care verifică trecutul a 484 de oficiali, nu a dat publicităţii decât 37 de nume, printre care patru ale unor directori generali şi jurnalişti eminenţi. Numele altor şase agenţi şi colaboratori nu vor fi publicate deoarece aceştia continuă să lucreze pentru serviciile speciale actuale, a precizat comisia.

În octombrie, comisia a dezvăluit că patru din nouă directori general care s-au succedat la conducerea agenţiei naţionale BTA din 1989 au fost agenţi sau colaboratori ai serviciilor secrete. Comisia aplică o lege adoptată în decembrie 2006, care prevede deschiderea aproape totală a arhivelor serviciilor secrete comuniste, fără a prevedea însă consecinţe legale pentru foştii agenţi şi colaboratori.

Unul din şase membri ai guvernelor postcomuniste bulgare a fost agent sau colaborator al serviciilor secrete, potrivit raportului comisiei. Preşedintele Părvanov a fost el însuşi înregistrat în rândul "colaboratorilor" serviciilor de informaţii, însă acesta neagă acuzaţia.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe