x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Intuiție versus rațiune. Cum să fii mai atent la ceea ce simți

Intuiție versus rațiune. Cum să fii mai atent la ceea ce simți

de Anastasia Paul    |    26 Apr 2024   •   09:00
Intuiție versus rațiune. Cum să fii mai atent la ceea ce simți
Sursa foto: Hepta

Tindem să prețuim rațiunea mai presus de orice altceva, folosind expresii precum „gândește-te înainte de a acționa”, „gândește-te de două ori” și „uită-te înainte să sari”. Nu avem încredere în intuiție. De fapt, considerăm că este o gândire defectuoasă și magică, fie vag nebună, fie de-a dreptul stupidă. La urma urmei, deciziile bune ar trebui să fie întotdeauna motivate.

Ceea ce nu realizăm, totuși, este că intuiția este o formă de cunoaștere care ne poate îmbunătăți de fapt luarea deciziilor.

Ce este intuiția?
Poți să te gândești la asta ca la un instinct sau p senzație intestinaăl. O cunoaștere sau înțelepciune interioară. Busola care te ghidează. Instinctele noastre sunt menite să ne țină departe de pericole și însiguranță, într-o lume complexă, și chiar să ne salveze viața.

Este o formă de percepție elegantă, fină și incredibil de rapidă. Intuiția este o formă de cunoaștere menită să ne ghideze și să ne atragă atenția asupra lucrurilor pe care altfel nu le putem vedea.

Când vorbim despre intuiția noastră, vorbim adesea despre ea ca despre un sentiment. Ceva poate neplăcut, deși nu putem explica neapărat de ce.

Cu toții avemsentimente pe care nu le putem explica. Uneori, o decizie pe care o iei pare rezonabilă, dar nu este corectă. În schimb, s-ar putea să fii obligat să faci ceva care pare nerezonabil, dar care este corect. Creierul primește, percepe și prelucrează întotdeauna informații care ne conduc la cunoștințe pe care mintea noastră logică nu le înțelege întotdeauna sau la care nu are acces.

Știința intuiției
Joseph Mikels, profesor de psihologie la Universitatea DePaul, a cercetat intuiția ca un proces emoțional care poate duce la o mai bună luare a deciziilor, mai ales atunci când lucrurile sunt complexe. Cercetările sale arată că atunci când iei o decizie complexă cu multe informații de cântărit, este mai probabil să alegi calea potrivită dacă îți asculți intuiția - sentimentele - decât să dezbateți problema doar cu rațiune. El a descoperit că acest lucru este valabil mai ales pentru adulții în vârstă ale căror facultăți cognitive ar putea să nu fie întotdeauna la fel de ascuțite ca ale tinerilor, arătând că intuiția este și mai importantă odată cu vârsta.

Armata americană – încercând mereu să găsească modalități de a maximiza performanța umană – investighează intuiția de zeci de ani sub diferite nume. Comandantul Joseph Cohn, psiholog cercetător la Biroul de Cercetare Navală, descrie de ce experiențele soldaților au inspirat armata să continue cercetarea intuiției:

„Rapoartele de pe teren au detaliat adesea un „al șaselea simț” sau „Spidey simț” care i-a alertat asupra unui iminent atac sau IED sau care le-a permis să răspundă la o situație nouă fără a analiza în mod conștient situația.”

Nu întotdeauna avem timp pentru deliberări îndelungate, mai ales în situații critice sau de viață și de moarte. Uneori avem nevoie de acces la informații într-un mod fulgerător.

Au existat atât de multe relatări despre soldații care s-au întors din războaiele din Afganistan și Irak și care raportau cum sinstinctele i-au ajutat să salveze vieți, încât armata continuă să cerceteze fenomenul. Departamentul Apărării a deschis mai multe noi proiecte de cercetare sub diferite denumiri pentru a analiza acest fenomen.

Intuiția nu este nimic nou, desigur. „Multe comunități indigene din America și Africa s-au bazat pe intuiție pentru supraviețuire – intuiția mediului, a pământului, a amenințărilor la adresa umanității”, spune dr. Dena Simmons, cercetător în educație, autor și fondator al organizației LiberatED. care dezvoltă resurse școlare pentru a promova învățarea socială și emoțională, justiția rasială și vindecarea. „Este păcat că această înțelepciune nu este respectată mai mult și că nu privim la cunoștințele celor dinaintea noastră ca un ghid.”

Gândește-te la deciziile pe care le-ai luat și în care ți-ai ignorat instinctele. Care au fost consecințele acestor decizii? Dar atunci ți-ai urmat instinctul? Cum te-ai simțit - a fost înfricoșător? Cum au simțit alții? Care au fost consecințele? Ce ai învățat? 

Cum să-ți stimulezi intuiția
Pe măsură ce începi să faci loc pentru perspective intuitive, vei descoperi cum conștientizarea ta se adâncește și mai mult. Făcând timp și spațiu pentru ca intuiția să apară, vei avea o perspectivă mai bună asupra ta și a lumii, notează time.com.

 


 

×
Subiecte în articol: intuitie ratiune