"Vai de mine, am ajuns pe Wikipedia? Sunt celebru!", glumeşte sarcastic Jack Shenker, corespondentul în Cairo al ziarului britanic "The Guardian". Tocmai ne-am ciocnit unul de altul în Piaţa Tahrir şI sunt fericită să-l văd după ce în urmă cu câteva ore aflasem de pe celebrul site că a fost arestat de Poliţia egipteană.
Ne-am cunoscut, în urmă cu vreo doi ani, într-o altă zonă sângeroasă a lumii- Fâşia Gaza, în timpul războiului cu Israel. Chiar dacă are doar 26 de ani, Jack a avut suficient sânge rece cât să-i înregistreze pe poliţiştii care l-au arestat, în timpul "excursiei" cu duba către secţie.
L-au săltat din piaţă în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, în timp ce ziaristul încerca să se refugieze de gazele lacrimogene şI gloanţele de cauciuc cu care poliţiştii lui Mubarak încercau să-i împrăştie pe manifestanţi. Câţiva oameni în uniformă l-au luat pe sus, într-o ploaie de pumni, şI dus într-o încăpere în care bătăile au continuat. A încercat să le spună că este ziarist la "The Guardian", dar singurul răspuns pe care l-a primit de la omul care îl reţinea a fost "Fuck you and fuck Britain!".
Dintre toţi ziariştii care au avut probleme la Cairo, Jack Shenker este printre cei norocoşi. Ahmed Mohammed Mahmoud, un reporter de 36 de ani al ziarului Al- Taawun, şi-a dat ultima suflare vineri, după ce fusese împuşcat de un sniper. Era într-un balcon al unei clădiri din Piaţa Tahrir şI făcea fotografii cu demonstraţia.
Alte zeci de jurnalişti, mai ales străini, au fost arestaţi sau atacaţi cu pietre şI răngi în timp ce mergeau în zona de transmisie a imaginilor filmate sau către hoteluri. Asalturile au luat amploare mai ales după ce printre manifestanţi- atât cei pro- Mubarak cât şI cei împotriva preşedintelui, s-a răspândit zvonul că spioni israelieni au fost "paraşutaţi" în Cairo sub acoperire de ziarişti.
Săptămâna trecută a fost un joc de noroc pentru mulţi reprezentanţi ai presei. Norocul de a nu te afla la locul nepotrivit în momentul nepotrivit, de a găsi în oraş şI în piaţă oameni cu mintea încă limpede, de a răspunde corect la întrebarea "Sunteţi ziarist?", de a avea cu tine pe un localnic dispus să parieze pentru tine.
O parte dintre protestatari au fost cât se poate de cooperanţi cu presa, mai ales cei din piaţă. "Suntem fericiţi că aţi venit să arătaţi lumii ce se întâmplă. Sunteţi şansa noastră!", spuneau mulţi demonstranţi. Alţii, în special cei care asigurau baricadele au fost mai puţin cooperanţi, sau chiar ostili. Răspândiţi prin oraş, organizaţi în cordoane de securitate care verificau şi percheziţionau fiecare maşină care încerca să treacă, cu cuţite uriaşe în mână cu conturul pistoalelor ghicite sub haină, militanţii anti-Mubarak puteau deveni oricând periculoşi. "Ziaristă? Ce cauţi aici?", era întrebarea repetată obsesiv la fiecare control. "E prietena mea! Lăsaţi-o în pace!", a fost răspunsul pe care am avut norocul să-l aud din gura ghidului care şi-a pus pielea la bătaie pentru a mă face scăpată de ei. Ajunsă la hotel, aveam să aflu că Adelin Petrişor, colegul de la TVR nu a fost la fel de norocos: împreună cu operatorul de imagine a fost practic sechestrat de civili câteva ore într-un cartier sărac din Cairo.
Cât despre simpatizanţii "Faraonului", ţinta lor preferată au fost americanii. Jurnalistul- vedetă al CNN, Anderson Cooper, a devenit cel mai faimos caz de agresiune, după ce maşina în care se afla a fost atacată cu pietre. "Este un haos total! Nu există nici un control! Dintr-o dată vine cineva la tine şI îţi trage un pumn în faţă", a povestit Cooper după ce a scăpat nevătămat, împreună cu echipa sa, din altercaţie. Jurnalişti ai ABC News şI BBC News au fost şI ei ţinta fanilor preşedintelui, care i-au acuzat de manipulare şI au crezut de cuviinţă să-i pedepsească cu bolovani smulşi din caldarâm.
În cazul în care vreun ziarist spera că va fi ajutat de Poliţie, avea să fie crunt dezamăgit. Fiecare cameră de luat vederi a fost, mai ales joi, un motiv suficient pentru bătaie sau reţinere. Spre deosebire de manifestanţi, Poliţia nu a avut nici o preferinţă legat de paşapoartele celor arestaţi: americani, francezi, egipteni, britanici şI români (echipa Antenei 3 şI cea a Realităţii TV), toţi au fost luaţi de pe stradă şI duşi la secţii. Din fericire, cei mai mulţi au scăpat doar cu sperietura, fiind eliberaţi după verificări şI presiuni ale ambasadelor.
Chiar dacă ultimatumul dat de Opoziţie lui Mubarak a expirat fără deznodământul aşteptat, Recoluţia continuă la Cairo şI la fel şI emoţiile jurnaliştilor. Sâmbătă dimineaţă, corespondentul Al Jazeera a fost arestat de Poliţie pe aeroport, după ce, în urmă cu o noapte, biroul televiziunii fusese vandalizat de aceiaşi "oameni ai legii". Iar asta se întâmplă pentru că, zilele acestea, singura lege care mai funcţionează la Cairo este cea a norocului.