x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce-i așteaptă pe greci începând de astăzi

Ce-i așteaptă pe greci începând de astăzi

de Andreea Dumitrache    |    06 Iul 2015   •   12:00
Ce-i așteaptă pe greci începând de astăzi
Sursa foto: Foto: Dreamtimes

Exit-poll-urile de aseară au arătat că grecii au votat împotriva adoptării măsurilor de austeritate cerute de creditorii europeni. Sondajele au fost realizate prin telefon. Scorul, destul de strâns, va fi confirmat după numărătoarea finală. Dacă va rămâne NU, Grecia trebuie să se pregătească să înfrunte furia Europei.

Ca un star rock a fost primit premierul Alexis Tsipras la secţia de vot. Deşi a întârziat mai bine de jumătate de oră, susţinătorii l-au aşteptat răbdători şi mai că l-au luat pe sus atunci când a ajuns. După ce a votat, premierul le-a transmis grecilor că ziua referendumului este o zi de sărbătoare, o zi în care democraţia învinge frica.

Peste 700 de jurnalişti din toată lumea, 200 de agenţi de pază şi protecţie în civil şi câteva sute de susţinători, cu toţii au asistat la votul lui Tsipras, după care secţia de vot s-a golit. Grecii nu s-au prea înghesuit la urne în prima parte a zilei.

De exemplu, în Kolonaki, un cartier select al Atenei, într-o secţie în care erau înscrişi 500 de alegători, până la ora 15:00 votaseră doar 150 de greci. În schimb, tavernele erau pline de la primele ore ale dimineţii.

Grecia, împărţită între DA şi NU

Demetrios şi Evios sunt prieteni de-o viaţă, dar politica i-a întors unul împotriva celuilalt. La început Evios credea că numai Europa îi poate salva. După multe discuţii aprinse, Demetrios l-a convins să spună OXI, adică NU. Au mers amândoi să voteze, iar acum pun cap la cap diferite scenarii, în faţa unui pahar cu vin. „Sărăcia trebuie trăită, e o vorbă de-a noastră, oricât de greu ne-ar fi, facem noi să fie şi mai bine”, ne-a spus Demetrios. Evios e însă mult mai furios.


Demetrios şi Evios, prieteni de-o viaţă, au votat împotriva măsurilor de austeritate

„Ce vor? Vor să ne sperie, să ne fie teamă, noi suntem greci, nu ne e teamă de nimic. De ce au închis băncile? Băncile nu ar fi trebuit să se închidă pentru că facem parte din Zona Euro. Fără Grecia nu există Europa”.

Bancomatele rămân fără bani

De mai bine de-o săptămână de când a izbucnit criza lichidităţilor, iar băncile au fost închise, grecii au stat în fiecare zi la coadă la bancomat să-şi poată scoate cei şaizeci de euro, atât cât le-a fost permis. După ce bancnotele de 20 de euro s-au terminat, grecii s-au trezit că mai pot scoate doar 50 de euro, deşi limita este de 60 de euro pe zi.

Bancherii au aproximat că în fiecare secundă, se scot 3000 de euro din bancomate, ceea ce ar însemna că până luni, băncile vor rămâne fără bani.

Tocmai de aceea ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat că Guvernul ia în calcul introducerea unei monede paralele, necesare pentru recapitalizarea băncilor şi pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte. Totuşi, grecii se pregătesc de ce e mai rău. Tot mai multe supermarketuri rămân fără marfă, după ce oamenii au cumpărat mâncare şi băutură în cantităţi foarte mari.

Numit cel mai important vot din istoria modernă a Greciei, referendumul la care au participat, ieri, elenii a avut un text confuz.

„Cetăţenii greci sunt chemaţi să decidă dacă acceptă documentul acordului prezentat de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la întâlnirea Euro-grupului din 25 iulie, care constă în două documente: Primul document este intitulat «Reforme pentru Completarea Programului Curent şi Măsuri de Viitor», iar al doilea «Analiză Preliminară a Sustenabilităţii Datoriilor».


Foto: Agerpres

Cetăţenii care resping propunerea instituţiilor să voteze pentru neaprobare – NU. Cetăţenii care acceptă propunerile instituţiilor să voteze pentru aprobare – DA”.

Problema a fost, însă, că cele două documente, de natură foarte tehnică, nu au fost discutate public înainte de referendum, motiv pentru care votul de ieri s-a transformat, practic, într-un acord al cetăţenilor privind adoptarea unor măsuri de austeritate sau respingerea lor şi asumarea riscului de ieşire din Zona Euro.

Ce datorii trebuie să achite elenii


◗ 10 iulie – Grecia trebuie să refinanţeze bonuri de trezorerie în valoare de 2 miliarde de euro;
◗ 13 iulie – Grecia trebuie să returneze 450 de milioane de euro către FMI;
◗ 14 iulie – Grecia trebuie să returneze un împrumut acordat de Japonia în valoare de 83,68 milioane de euro;
◗ 17 iulie – Grecia trebuie să plătească dobânzi de 71 de milioane de euro pentru obligaţiuni cu termen la 3 ani;
◗ 20 iulie – Grecia trebuie să returneze 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană în obligaţiuni emise şi răscumpă-rate;
◗ 1 august – Grecia trebuie să plătească 175 de milioane de euro dobândă la împrumuturile FMI;
◗ 7 august – Grecia trebuie să refinanţeze un miliard de euro în bonuri de trezorerie;
◗ 14 august – Grecia trebuie să refinanţeze 1,4 miliarde de euro în bonuri de trezorerie;
◗ 20 august – Grecia trebuie să returneze 3,2 miliarde de euro în obligaţiuni emise şi răscumpărate Băncii Centrale Europene.

Lanţul împrumuturilor

Pentru a putea achita toate aceste datorii Grecia depinde în mare măsură de cele 7,2 miliarde de euro de la creditorii europeni, parte a bailout-ului prevăzut pentru statul elen, care urmau să vină luna aceasta.

Totuşi, banii depind de reformele pentru aprobarea sau respingerea cărora elenii au mers, ieri, la referendum. Pe piaţa liberă, Grecia ar trebui să plătească dobânzi colosale pentru a împrumuta suficient de mulţi bani încât să menţină şi cheltuielile publice, şi să achite şi datoriile externe.

ANDREEA DUMITRACHE, ATENA

×
Subiecte în articol: atena grecia referendum