x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai mare criză economică după al Doilea Război Mondial. Datoria publică a Italiei a explodat

Cea mai mare criză economică după al Doilea Război Mondial. Datoria publică a Italiei a explodat

16 Feb 2021   •   09:33
Cea mai mare criză economică după al Doilea Război Mondial. Datoria publică a Italiei a explodat

Datoria publică a Italiei a ajuns la 2.569 de miliarde de euro în 2020, cu 6,6% mai mare față de anul anterior, în creștere cu 159,4 miliarde de euro, arată datele Bancii Centrale. Este cel mai mare declin după al Doilea Război Mondial.

Aceasta s-a situat la 157,6% din PIB în 2020, față de 134,7% în perioada precedentă. Mai mult, autoritățile estimează că datoria va crește și în acest an, situându-se la circa 158,5% din PIB, după ce în septembrie 2020, anticipase că va scădea la 155,6% din PIB. 

Motivul îl reprezintă cheltuielile medicale generate de pandemia de coronavirus și programele de ajutorare a afacerilor și salariaților. 

Cea de-a treia economie din zona euro a înregistrat o scădere a PIB de 8,8% în 2020. În acest an se așteaptă la o creștere de 4- 6% a PIB-ului. 

Astfel că Italia este acum una dintre statele cu datorii mari din lume și a doua din zona euro, după Grecia. Cu toate astea, Grecia a reușit să-și negocieze dobânzi scăzute și reușește să-și plătească ratele anticipat. 

Pentru a face față răspândirii virusului SARS-CoV-2, UE a suspendat temporar regulile de disciplină bugetară, potrivit cărora deficitul public nu trebuie să depășească 3% din PIB iar datoria să se mențină sub 60% din PIB.

×
Subiecte în articol: italia datoria publica