x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cenzură antioccidentală în China

Cenzură antioccidentală în China

de Şerban Mihăilă    |    02 Sep 2016   •   19:40
Cenzură antioccidentală în China
Sursa foto: Ma Zhancheng

China va suprima toate știrile din domeniul social și al divertismentului care promovează “valori nepotrivite” și “modul de viață occidental”, a anunțat organismul de reglementare în domeniul audiovizualului din Beijing, scrie Reuters. Măsura constituie o încercare de a cenzura și mai mult instituțiile mass media din țară, confruntate deja cu restricții draconice.

Președintele chinez, Xi Jinping, a demarat o campanie fără precedent, în încercarea de a cenzura instituțiile mass media care nu împărtășesc viziunea Partidului Comunist. Autoritățile au impus deja regulamente stricte pentru limitarea spectacolelor de televiziune de inspirație străină și au stabilit pedepse drastice pentru “răspândirea de zvonuri” prin intermediul rețelelor sociale, arată Reuters.

Pe acest fundal, agenția oficială de știri Xinhua a anunțat că, de acum înainte, știrile din domeniul social și al divertismentului trebuie să fie dominate de ideologiile tradiționale din societatea chineză și de “energiile pozitive”, sintagmă care, în accepțiunea autorităților, înseamnă “exaltare patriotică”. Știrile nu trebuie să conțină glume nepotrivite, să-i profaneze pe clasici sau “să exprime în mod deschis admirație față de modul de viață occidental”, se arată într-un comunicat al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune (SAPPRFT), organismul de reglementare în domeniul audiovizualului din țară, citat de Xinhua.

“De asemenea, știrile trebuie să evite să pună vedetele, miliardarii și celebritățile de pe Internet pe piedestaluri” și să nu promoveze notorietatea obținută peste noapte și disputele în familie. Beijingul va mai examina, săptămâna aceasta, un proiect legislativ care stipulează că persoanele care activează în industria filmului trebuie să dea dovadă de “o integritate morală excelentă”.

Beijingul cenzurează Internetul în mod agresiv, blocând numeroase site-uri străine, între care Facebook și Twitter, considerate o amenințare la adresa comunismului.

PreședinteleXiJinping a declarat că mass media trebuie să urmeze linia de partid și să promoveze “propaganda pozitivă”.

 

×