x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îi dă un prim avertisment lui Trump, anunțând un conflict între coloși

China îi dă un prim avertisment lui Trump, anunțând un conflict între coloși

de Şerban Mihăilă    |    16 Ian 2017   •   10:23
China îi dă un prim avertisment lui Trump, anunțând un conflict între coloși
Sursa foto: PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT/EPA

Recunoașterea principiului „unei singure Chine" nu este negociabilă, a anunțat, ferm, conducerea de la Beijing, după ce noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării acest concept politic, scrie AFP. Mai mult, președintele ales al SUA a discutat deja cu președintele Taiwanului, teritoriu a cărui independență nu este recunoscută de China.

 

„Principiul unei singure Chine este baza politică a relațiilor chino-americane și nu constituie un subiect de negociere", a declarat, ieri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. „În lume, există o singură Chină, Taiwanul este o regiune inalienabilă a teritoriului chinez, iar guvernul Republicii Populare este singurul executiv legitim al Chinei", a mai precizat purtătorul de cuvânt. Beijingul îl mai îndeamnă pe Donald Trump „să înțeleagă sensibilitatea extremă a problemei taiwaneze și să respecte angajamentele asumate de precedentele guverne americane (...) pentru a nu pune în pericol dezvoltarea sănătoasă și durabilă a relațiilor bilaterale". Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației „The Wall Street Journal”, Trump pare să fi dinamitat relațiile dintre cele două părți încă de la începutul mandatului său. Întrebat dacă susține politica statului chinez unitar de a nu recunoaște independența Taiwanului, acesta a declarat: „Totul este în curs de negociere, inclusiv politica unei Chine unitare”. În același interviu, omul de afaceri și-a motivat recenta convorbire telefonică purtată cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen (foto), reamintind că Washingtonul a vândut Taipeiului, anul trecut, „echipamente militare ultimul răcnet, în valoare de două miliarde de dolari". „Le putem vinde echipament militar de ultimă generație, dar nu putem accepta un apel telefonic? În primul rând ar fi fost foarte nepoliticos să nu acceptăm acel apel!”, a spus Trump.

Trump pornește războiul

Încă de la jumătatea lui decembrie 2016, Trump amenințase că nu va mai recunoaște principiul „unei singure Chine", care a dus la întreruperea oficială a relațiilor diplomatice dintre Washington și Taipei, în 1979. Colaborarea dintre cele două părți a continuat, însă, în mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai Taiwanului. În numele „principiului unei singure Chine", Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, pe care o consideră „o provincie rebelă”, care va reveni la „patria-mamă”, chiar dacă acest lucru va necesita utilizarea forței.

Taiwan este cel mai populat dintre statele care nu sunt membre ale ONU și este recunoscut de numai 23 de țări.

Taiwan și-a declarat independența în 1949, la sfârșitul războiului civil chinez, atunci când guvernul naționalist, înfrânt, s-a refugiat pe insulă, după victoria comuniștilor lui Mao Zedong, care au preluat puterea la Beijing, proclamând Republica Populară Chineză. Taiwan a ales să-și păstreze numele de Republica China, ca stat separat, independent. În pofida aparentei izolări diplomatice, Taiwan a devenit, cu sprijinul SUA, una dintre economiile în expansiune din zona asiatică.

×