x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controale ineficiente, carnagiu pe Ataturk

Controale ineficiente, carnagiu pe Ataturk

de Şerban Mihăilă    |    30 Iun 2016   •   09:04
Controale ineficiente, carnagiu pe Ataturk
Sursa foto: Emrah Gurel/AP

Trei teroriști sinucigași au provocat o baie de sânge pe aeroportul internațional Ataturk din Istanbul, într-un atentat soldat cu moartea a cel puțin 41 de persoane și rănirea altor 230.

Coordonat perfect, atacul a fost comis marți seară, într-unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din lume, cu 60 de milioane de pasageri anual. Teroriștii au deschis focul cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

Oficialitățile turce susțin că, deși la locul tragediei nu au existat breșe majore în sistemul de securitate, atentatul a fost extrem de sângeros pentru că atacatorii au folosit arme automate, iar planul după care au acționat a fost bine pus la punct.

Premierul turc, Binali Yildirim, a afirmat că, după toate probabilitățile, atacul a fost organizat de rețeaua teroristă Stat Islamic.

Autoritățile nu au exclus însă nici varianta unui atentat comis de separatiștii kurzi. Atacurile au fost declanșate marți seară, la ora locală 21:22 (18:22 GMT), după ce atentatorii au ajuns la aeroport cu un taxi.

Teroriștii au început să tragă la întâmplare în zone diferite ale aeroportului și s-au aruncat în aer atunci când forțele de securitate au deschis focul asupra lor. Unul dintre ei a detonat încărcătura aflată asupra sa în interiorul unui terminal, un altul s-a aruncat în aer în afara terminalului, iar cel de-al treilea într-o parcare.

"Am sosit la terminalul de plecări internaționale și l-am văzut pe individ trăgând la întâmplare. Împușca pe oricine se afla în fața lui. Era îmbrăcat în negru. Nu avea mască pe față. Mă aflam la 50 de metri în spatele lui", a povestit un turist sud-african. "Ne-am ascuns în spatele unui ghișeu, dar m-am ridicat în picioare și l-am urmărit cu privirea. Două explozii s-au auzit după aceea, una după alta. După care, a încetat să tragă", a adăugat martorul ocular, citat de Reuters. Răniții au fost transportați la spital cu taxiurile aflate în zonă, iar aeroportul a fost închis mai multe ore și redeschis, miercuri dimineață.

Teroriștii păcălesc securitatea în aeroport

Aeroportul Ataturk este considerat de multă vreme o țintă vulnerabilă în fața atacurilor teroriste. Deși există detectoare cu raze X la intrarea în terminale, controalele de securitate pentru mașinile care pătrund în zona aeroportului sunt limitate, susține corespondentul BBC în Turcia. Această vulnerabilitate este confirmată de Asociația Aeroporturilor din Germania (ADV), care avertizează că amenințarea teroristă este sporită de modul în care sunt concepute controalele de securitate pe terminalele din aeroporturi. "Atacatorii sinucigași sunt în căutarea unor ținte ușoare, cum ar fi cozile la punctele unde au loc controalele de securitate", a declarat directorul general al ADV, Ralph Beisel, citat de DPA. Ca alternative la controalele de securitate la intrările pe aeroport, Beisel a sugerat o creștere a supravegherii electronice a pasagerilor, precum și verificări mult mai riguroase ale automobilelor. El a adăugat că pasagerii care prezintă un comportament anormal sau suspect ar trebui interogați.

×