Cutremur în lumea politică franceză! Jerome Cahuzac, ministru al Bugetului, până de curând, unul dintre posturile-cheie într-un Guvern, mai ales în perioadă de criză, a fost inculpat marţi pentru evaziune fiscală. El a recunoscut că a deţinut, timp de 20 de ani, un cont în Elveţia, nedeclarat la Fisc. Problema domnului ministru este că timp de patru luni spusese revoltat că informaţia, rezultatul unei anchete jurnalistice, este falsă. Informaţia a fost dezvăluită de un deja celebru site de ştiri francez, Mediapart.fr. Jurnaliştii de la Mediapart susţin încă din decembrie că domnul ministru avea bani în Elveţia, la banca UBS.
Jenant
Jerome Cahuzac a demisionat la 19 martie, după ce Parchetul a anunţat deschiderea unei anchete în acest caz, fapt cu atât mai exploziv, cu cât ministrul făcuse din lupta împotriva evaziunii fiscale unul dintre obiectivele sale principale.
Într-un comunicat postat marţi pe blogul personal, Cahuzac s-a declarat "devastat de remuşcări" şi le-a cerut scuze preşedintelui Francois Hollande şi foştilor colegi din Guvern pentru daunele provocate. Ex-ministrul a mai explicat că s-a "lăsat prins într-o spirală a minciunii", în care s-a "rătăcit". "A crede că aş putea evita să înfrunt un trecut pe care doream să-l consider depăşit a fost o greşeală incalificabilă", a adăugat Jérome Cahuzac. El a recunoscut că a deţinut circa 600.000 de euro în respectivul cont.
Succesul jurnaliştilor
Mediapart îl acuzase pe ministru, bazându-se pe o conversaţie înregistrată. Potrivit Mediapart, Cahuzac a închis în 2010 contul bancar pe care îl deţinea la UBS şi a transferat fondurile respective într-un cont din Singapore.
Şoc total pentru stânga franceză care, mai ales în aceste vremuri tulburi, nu-şi mai poate permite acum luxul de a da lecţii de morală altora.
De altfel, ministrul de Externe Laurent Fabius a subliniat efectul devastator al dezvăluirii minciunii. Într-o declaraţie pentru BFMTV, ministrul a afirmat că efectul asupra vieţii publice este devastator, iar declaraţiile lui Cahuzac “pun pe toată lumea sub semnul întrebării”. “Este copleşitor, a intrat într-o spirală a minciunii”, a spus Fabius, referindu-se la situaţia fostului ministru.
Presa îl face praf
Presa franceză, la unison, îl critică pe Cahuzac pentru ceea ce a făcut. “În strategia minciunii pe care a construit-o în faţa microfoanelor şi a camerelor de luat vedere, numai Lance Armstrong ar mai putea rivaliza cu Jerome Cahuzac!”, ironizează Herve Favre în La Voix du Nord, în timp ce Bruno Dive, în Sud Ouest, apreciază că acum ambele “capete ale Executivului sunt praf”. Pentru acest editorialist, “aflaţi la cele mai mici cote în sondajele de opinie, măcinaţi de o criză economică pe care nu ştiu cum s-o înfrunte, ameninţaţi de o criză socială, Hollande şi Ayrault nu aveau nevoie de această criză morală şi politică”.
Ancheta din Elveţia
O anchetă judiciară efectuată în Elveţia a permis să se stabilească existenţa contului nedeclarat deţinut de Jérôme Cahuzac, în urma unor percheziţii la sediile băncilor UBS şi Reyl et Cie, scrie cotidianul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri, citat de AFP. Acesta este rezultatul investigaţiilor la care au avut acces avocaţii lui Cahuzac, lucru ce explică schimbarea de poziţie şi mărturisirile acestuia, scrie Le Temps. Informaţii nu au fost transmise, încă, justiţiei franceze, a precizat un procuror din Geneva pentru ziar.
Cahuzac a acceptat miercuri ca documentaţia referitoare la contul său bancar obţinute de la băncile elveţiene să fie transmise autorităţilor judiciare franceze, a anunţat Parchetul din Geneva.
Această procedură o evită pe cea obişnuită, care poate dura mai multe săptămâni, chiar luni.
Comunicatul precizează că fostul ministru deţinea un cont din 1992, şi că băncile UBS şi Reyl et Cie au predat la 22 martie procurorului documentele solicitate.
Ministerul Public din Geneva a fost sesizat la 12 martie, printr-o cerere de cooperare internaţională în domeniul penal ce i-a fost adresată de către Parchetul din Paris. O percheziţie a fost efectuată, la o dată neprecizată de cotidian, la banca UBS şi banca privată Reyl et Cie, cunoscută pe piaţa geneveză pentru o clientelă fără rezidenţă în Elveţia. "Am găsit ceea ce căutam", a declarat pentru Le Temps procurorul Jean-Bernard Schmid.
Băncile au coperat, ele nu sunt incriminate, deoarece, până la urmă, ele nu au făcut nimic condamnabil penal. Ele au răspuns pur şi simplu cererilor noastre, iar noi am găsit ceea ce căutam", a spus el.