x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, pe lista terorismului

Coreea de Nord, pe lista terorismului

de Şerban Mihăilă    |    22 Noi 2017   •   18:50
Coreea de Nord, pe lista terorismului

În plină bălăcăreală diplomatică la nivel înalt între Phenian și Casa Albă, Coreea de Nord a fost retrimisă de președintele Donald Trump pe lista statelor care susțin terorismul, după o pauză de nouă ani. Pe lista „sponsorilor” terorismului internațional se mai află Iran, Siria și Sudan, țări considerate de administrația de la Washington drept cei mai periculoși dușmani ai SUA.

„Astăzi, Statele Unite desemnează Coreea de Nord ca fiind un stat care sponsorizează terorismul. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu mulţi ani în urmă”, a declarat Donald Trump, luni seară, în timpul unei şedinţe a cabinetului său. Departamentul american al Trezoreriei urma să anunțe ieri viitoarele sancțiuni care vor fi impuse Coreei de Nord, după plasarea acesteia pe „lista terorii”. „Pentru a amenința întreaga lume cu lovituri nucleare devastatoare, Coreea de Nord a susținut în mod repetat acte de terorism internațional, inclusiv asasinate pe pământ străin”, a spus Trump, justificându-și decizia. Liderul american s-a referit la asasinarea, în februarie, a fratelui mai mare a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, ucis pe aeroportul din Kuala Lumpur, după ce a fost atacat cu neurotoxină VX, substanță inclusă pe lista armelor de distrugere în masă. Anunțul Casei Albe a fost făcut la o săptămână de la întoarcerea lui Trump din turneul său asiatic, unde a discutat despre modalitățile de a opri programul nuclear dezvoltat în ritm accelerat de Kim Jong-un. Administrația de la Washington speră ca prin plasarea Coreei de Nord pe lista sponsorilor terorismului să pună o presiune și mai mare pe regimul de la Phenian și, mai ales, pe țările care nu aplică integral sancțiunile ONU, impuse deja nord-coreenilor. În luna septembrie, SUA au propus la ONU adoptarea de noi sancțiuni contra Phenianului, care includeau interdicții în domeniul petrolier, precum și înghețarea bunurilor președintelui Kim Jong-un. Propunerile au venit la scurt timp după cel de-al șaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord.

Sancțiuni cu efect inexistent?

Foarte probabil, măsura luată de Trump va avea un efect mai mult simbolic, deoarece Coreea de Nord se confruntă deja cu o serie de sancțiuni dure impuse de SUA. Însuși șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a recunoscut că „efectele practice ar putea fi limitate”. Secretarul de Stat american crede însă că decizia lui Trump ar putea determina o serie de state să aplice integral sancțiunile impuse Phenianului de către comunitatea internațională. Deși Tillerson a afirmat că speră încă într-o soluționare diplomatică a crizei nucleare, plasarea Coreei de Nord pe lista sponsorilor terorismului face practic imposibilă comunicarea, fie și informală, între Washington și Phenian, chiar dacă șansele unui dialog bilateral erau, oricum, extrem de mici. În schimb, măsura Casei Albe l-ar putea determina pe Kim Jong-un să ordone un nou test cu rachetă, într-un gest de sfidare față de președintele Donald Trump. Coreea de Nord revine între ţările ce susţin terorismul, la nouă ani de la eliminarea sa de pe listă, de către fostul preşedinte american George W. Bush.

Regimul nord-coreean trebuie să oprească dezvoltarea ilegală a rachetelor balistice şi să înceteze să mai susţină terorismul internaţional

Donald Trump

×
Subiecte în articol: coreea de nord