x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupție la nivel înalt în SUA

Corupție la nivel înalt în SUA

de Şerban Mihăilă    |    05 Mai 2016   •   11:00
Corupție la nivel înalt în SUA
Sursa foto: ANDREW GOMBERT/EPA

După ce a condus timp de peste 20 de ani Adunarea statului New York, fiind perceput drept unul dintre cei mai puternici și temuți oameni politici din Statele Unite, Sheldon Silver a fost condamnat, marți, la 12 ani de închisoare pentru corupție.

În vârstă de 72 de ani, fostul președinte democrat al Camerei inferioare a statului New York  (între 1994 și 2015) fusese găsit vinovat, la sfârșitul anului trecut, pentru extorcare și spălare de bani, la capătul unui proces etichetat de mass media americane drept “reprezentativ pentru cultura șpăgii din Albany”, capitala statului din nord-estul SUA. Condamnarea lui Silver este considerată, de altfel, “piesa de rezistență” a campaniei declanșate împotriva corupției publice de către Preet Bharara, procurorul federal pentru Districtul de Sud al statului New York. Campania lui Bharara a dus până acum la condamnarea a peste 12 legiuitori locali.

Sheldon Silver a fost găsit vinovat pentru luare de mită, în valoare de peste patru milioane de dolari, din partea a două cabinete de avocați cărora le trimitea clienți în mod preferențial. De asemenea, el a fost găsit vinovat pentru că a spălat un alt milion de dolari. Mai mult, din poziția deținută, Silver a făcut tot ceea ce a depins de el pentru a dizolva o comisie de anticorupție publică, înființată în 2013. Luna trecută, procurorii au oferit probe suplimentare, care demonstrează că Silver și-a folosit influența “în scopuri personale”, ajutând două femei cu care a avut relații extraconjugale să obțină locuri de muncă în administrația de stat.

Bun de plată

Fostul lider democrat va trebui să restituie cele peste cinci milioane de dolari obținute fraudulos și să plătească și o amendă de 1,75 milioane de dolari. În pofida condamnării sale, Silver va primi pensie. În timpul citirii sentinței, judecătorul federal Valerie Caproni a denunțat “răul incalculabil provocat newyorkezilor” și a afirmat că Sheldon Silver este unul dintre cei mai corupți aleși din istoria statului New York. Caproni a mai spus că, deși în jurul său începuseră să cade capete pentru fapte de corupție, Silver, aflat încă în funcția de președinte, nu a pus capăt “activităților sale infracționale” și a continuat să-și mintă colaboratorii și pe reprezentanții presei, pozând într-un “exemplu de virtute”. Silver urmează să fie închis anul acesta, pe 1 iulie.

Alți doi aleși locali, între care Dean Skelos, fostul lider al majorității republicane din Senatul statului New York, au fost găsiți vinovați de corupție. Pedeapsa lui Skelos va fi pronunțată pe 12 mai.

 

 

 

×