x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie BIZARĂ luată de o instanţă argentiniană! Ce se va întâmpla cu un urangutan captiv într-o grădină zoologică (VIDEO)

Decizie BIZARĂ luată de o instanţă argentiniană! Ce se va întâmpla cu un urangutan captiv într-o grădină zoologică (VIDEO)

22 Dec 2014   •   09:55
Decizie BIZARĂ luată de o instanţă argentiniană! Ce se va întâmpla cu un urangutan captiv într-o grădină zoologică (VIDEO)

Un urangutan dintr-o grădină zoologică argentiniană poate fi eliberat şi transferat într-o rezervaţie pentru animale după ce o instanţă a recunoscut că acesta este 'persoană non-umană', privată în mod ilegal de libertate, a informat duminică presa locală, preluată de Reuters.

În luna noiembrie, activiştii pentru drepturile animalelor au depus o petiţie Habeas Corpus - document utilizat de obicei pentru a contesta legalitatea detenţiei unei persoane - în numele Sandrei, un urangutan din Sumatra în vârstă de 29 de ani, de la grădina zoologică din Buenos Aires.

În cadrul unei decizii care ar putea deschide calea pentru alte procese, Asociaţia responsabililor şi juriştilor pentru drepturile animalelor (AFADA) a susţinut că Sandra are suficiente funcţii cognitive şi nu ar trebui tratată ca un obiect.

Instanţa a fost de acord că Sandra, născută în captivitate în Germania înainte de a fi transferată în Argentina cu 20 de ani în urmă, merită să se bucure de drepturile fundamentale ale unei 'persoane non-umane.'

Potrivit Reuters, nu este prima dată când activiştii pentru drepturile animalelor încearcă să folosească o petiţie Habeas Corpus pentru a elibera un animal sălbatic din captivitate. În această lună, un tribunal american a respins un efort similar de a-l elibera pe cimpanzeul 'Tommy', aflat în proprietate privată, în statul New York, decizând că acesta nu este o 'persoană', care beneficiază de drepturile şi protecţiile oferite de Habeas Corpus.

Grădina zoologică din Buenos Aires are la dispoziţie 10 zile lucrătoare pentru a căuta o cale de atac.

×
Subiecte în articol: uranguran decizie bizara argentina