Cercetătorii au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în vitamina D au avut o rezistență sporită la tumori și au răspuns mai bine la tratamentele de imunoterapie.
Studiul a fost realizat la Institutul Francis Crick din Londra, la Institutul Național de Cancer (NCI) al Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA și la Universitatea daneză din Aalborg.
Studiul a demonstrat că vitamina D acționează la nivelul intestinului, favorizând creșterea unei bacterii benefice numite Bacteroides fragilis. Această bacterie pare a fi responsabilă de stimularea sistemului imunitar al șoarecilor, făcându-i mai rezistenți la cancer.
Studii anterioare au sugerat o legătură între deficitul de vitamina D și riscul de cancer la om, deși dovezile nu erau concludente.
Cercetătorii analizaseră un set de date de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca, care a scos la iveală o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc mai mare de cancer, notează ANSA.
O analiză separată a unor bolnavi de cancer a sugerat, de asemenea, că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari de a răspunde bine la tratamentele de imunoterapie.
„Este posibil ca vitamina D să regleze microbiomul intestinal pentru a favoriza un tip de bacterii care conferă o imunitate mai bună la cancer”, explică Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului.
„Acest aspect ar putea fi într-o zi important pentru tratamentul cancerului la om, dar sunt necesare studii suplimentare”.