x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dodon, trimis la plimbare de premierul Filip

Dodon, trimis la plimbare de premierul Filip

de Şerban Mihăilă    |    19 Ian 2017   •   10:10
Dodon, trimis la plimbare de premierul Filip
Sursa foto: Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

După ce s-a grăbit să-i prezinte omagiile liderului de la Kremlin, în prima sa vizită oficială în calitate de șef de stat, președintele rusofil al Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a promis lui Vladimir Putin, la Moscova, că va anula Acordul de Asociere cu UE, va sta departe de NATO și va permite trupelor ruse din autointitulata regiune separatistă Transnistria să staționeze la nesfârșit. Angajamentele lui Dodon i-au înfuriat pe oamenii politici de la Chișinău.

În timpul întrevederii sale cu liderul rus, Dodon a promis că, în cazul în care formațiunea sa politică, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, va câștiga alegerile legislative din 2018, va anula Acordul de Asociere cu UE. Concomitent, în discuția avută cu președintele Consiliului Federației Ruse, el a declarat, marți, că acordurile politice dintre Republica Moldova și UE „au fost semnate în grabă”.

De altfel, la scurt timp după victoria din alegeri, Dodon afirma că va propune alegeri legislative anticipate, anul acesta, pentru înlăturarea actualului executiv proeuropean, astfel încât aliații săi să-și poată pune în aplicare noile proiecte. Între aceste proiecte figura, prioritar, modificarea părții economice a Acordului de Asociere cu UE, semnat în 2014 de către guvernul proeuropean de la Chișinău, spre indignarea Moscovei.

Acordul a permis deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești și, în prezent, jumătate din exporturile Republicii Moldova sunt absorbite de UE. Înțelegerea a declanșat furia Rusiei, care a impus imediat un embargo asupra fructelor și cărnii din Republica Moldova. Afirmațiile făcute de Dodon, marți, la Moscova, au declanșat indignarea oamenilor politici de la Chișinău.

Într-o declarație pentru agenția Associated Press, premierul moldovean, Pavel Filip, a spus, ieri, că executivul său „nu va accepta nicio intervenție” din partea lui Dodon într-o chestiune care nu este de competența șefului statului. Constituția Republicii Moldova nu permite președintelui „să anunțe sau să ia astfel de decizii”, a precizat Filip. El a calificat afirmațiile lui Dodon drept „retorică politică pură".

„Dimpotrivă, vom accelera punerea în aplicare a angajamentelor asumate. Acordul de Asociere (cu UE) face parte din programul nostru de guvernare, este unul dintre pilonii strategici ai țării... și vom face reforme și vom spori bunăstarea cetățenilor", a insistat Filip, care a denunțat și declarațiile lui Dodon, potrivit cărora noul președinte vrea să obțină pentru țara sa statut de observator în Uniunea Vamală Euroasiatică, controlată de Rusia.

Slugarnic, pe placul Moscovei

Promisiunea făcută Kremlinului de Dodon este o dovadă clară de trădare a interesului oamenilor acestei țări, a comentat, pe Facebook, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a arătat, ieri, Radio Chișinău. Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că prin declarațiile de la Moscova, Igor Dodon a făcut un pas spre „capitulare în federalizarea Republicii Moldova”.

„Dodon, fâstâcit în fața țarului Rusiei, după ce a spus «conflictul transnistrean», a corectat imediat în «întrebarea transnistreană», folosind astfel, în premieră, o formulă nouă (…) convenabilă doar Rusiei, care riscă să fie cheia capitulării în federalizarea țării”, a spus el.

"Din punctul de vedere al dreptului internațional, anularea Acordului de Asociere este practic imposibilă. Urmările acestui pas ar avea consecințe catastrofale atât politice, cât și economice. Cred că aceste declarații sunt pentru publicul rus” - Sergiu Stati, vicepreședinte al Comisiei de politică externă și integrare europeană

×
Subiecte în articol: dodon filip republica moldova Kremlin moldova