x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu în Spania. A murit ducesa de Alba, aristocrata cu cele mai multe titluri nobiliare din lume

Doliu în Spania. A murit ducesa de Alba, aristocrata cu cele mai multe titluri nobiliare din lume

20 Noi 2014   •   15:51
Doliu în Spania. A murit ducesa de Alba, aristocrata cu cele mai multe titluri nobiliare din lume

Ducesa de Alba a Spaniei a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani, potrivit AFP, citată de Agerpres. María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, cu peste 40 de titluri nobiliare, de două ori văduvă şi de trei ori căsătorită, deţinătoare a unei mari averi, fusese spitalizată duminică din cauza unei pneumonii. Ea a decedat în dimineaţa zilei de joi, în Palacio de las Duenas, la Sevilla.

María del Rosario Cayetana Victoria Alfonsa Fitz-James Stuart y de Silvas-a născut la Madrid, în Palacio de Liria, la 28 martie 1926.

A fost singura fiică a lui Jacobo Fitz-James Stuart y Falcó, duce de Alba şi de Berwick, şi a Mariei del Rosario de Silva y Gurtubay, marchiză de San Vicente del Barco. Naşii săi de botez au fost regii Alfonso al XIII-lea şi Victoria Eugenia, fapt ce a marcat legătura dintre Casa de Alba şi Coroana Spaniei.

La vârsta de şase ani, decesul mamei sale a apropiat-o foarte mult de tatăl său, la a cărui moarte, în 1953, a devenit cea de-a XVIII-a ducesă de Alba. În 1931 a părăsit Spania şi s-a instalat la Paris. Sevilla, un loc foarte special în viaţa sa, a primit-o la întoarcere. După război, tatăl său a fost numit ambasador al Spaniei la Londra, fapt pentru care s-a instalat cu el în capitala britanică.

Ducesa de Alba, ducesă de Berwick, deţinea 46 de titluri nobiliare. A fost aristocrata cu cele mai multe titluri nobiliare din lume. În februarie 2010 a primit Medalia de Aur pentru sprijinul acordat artelor.

Căsătoria sa, la 12 octombrie 1947, cu Luis Martínez de Irujo y Artacoz a fost un autentic eveniment social pentru acea vreme. Cuplul a avut şase copii: Carlos, moştenitor al Casei de Alba, Alfonso, Jacobo, Fernando, Cayetano şi Eugenia.

Luis Martínez de Irujo y Artacoz a decedat în 1972 din cauza leucemiei. După şase ani, Cayetana de Alba s-a căsătorit cu fostul iezuit Jesús Aguirre. Acesta a murit în 2001. Cu ultimul soţ, Alfonso Díez, s-a căsătorit în 2011. A fost greu, pentru că nu avea sprijinul copiilor, dar perseverenţa sa şi un acord privind averea încheiat cu câteva luni înainte au netezit drumul.

La 16 noiembrie, ducesa a fost internată la Unitatea de Terapie Intensivă (UCI) a Clinicii Sagrado Corazón din Sevilla, suferind de gastroenterită, pneumonie şi aritmie cardiacă.

Cayetana de Alba, care s-a jucat în copilărie cu regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, a discutat cu Churchill, Onassis ori Kennedy şi le-a invitat la ea pe Sofia Loren, Claudia Cardinale ori Audrey Hepburn, s-a simţit 'aproape venerată' la Sevilla.

Era pasionată de coridă, pictură şi dansul flamenco, artă pe care a învăţat-o de la doi mari maeştri: Pastora Imperio şi, mai ales, Enrique el Cojo.

Ca ducesă de Alba, Cayetana Fitz-James Stuart era depozitar al unei însemnate colecţii de artă ce include pictură, sculptură şi tapiserie, printre care lucrări de Zurbarán, Fray Angélico, Goya, Murillo, El Greco, Veronés, Van Dyck, Velázquez, Ribera.

Palacio de Liria, reşedinţa madrilenă a ducesei, găzduieşte peste 30.000 de cărţi într-o bibliotecă în care se află celebra 'Biblia de Alba', din 1433, precum şi documente scrise de Cristofor Columb, scrisori ale Regilor Catolici, testamentul lui Fernand Catolicul.

Extraordinarul patrimoniu al Casei de Alba îşi are originea în secolul al XV-lea, când a intrat în istoria Spaniei datorită bunelor relaţii şi serviciilor aduse de ducii de Alba Coroanei spaniole.

×