x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, aproape de nominalizarea republicană! A câştigat primarele din statul Washington

Donald Trump, aproape de nominalizarea republicană! A câştigat primarele din statul Washington

25 Mai 2016   •   10:00
Donald Trump, aproape de nominalizarea republicană! A câştigat primarele din statul Washington

Miliardarul Donald Trump a câştigat marţi alegerile primare republicane în statul Washington, apropiindu-se de o majoritate necesară de delegaţi pentru a deveni candidatul oficial al Partidului Republican la prezidenţialele din noiembrie, relatează AFP.


Posturile de televiziune NBC şi CNN l-au declarat învingător marţi seara. Potrivit rezultatelor parţiale provenind de la 67% din secţii de votare, Donald Trump a câştigat 76% din voturi în acest stat din nord-vestul SUA, într-un scrutin prin corespondenţă, în contextul în care pe buletinele de vot au figurat de asemenea numele a trei dintre foştii săi rivali.

În paralel, incidente violente au avut loc la Albuquerque (New Mexico), în afara locului unde se desfăşura reuniunea candidatului republican. Persoane mascate au fost filmate aruncând proiectile. Potrivit forţelor de ordine, pietre şi sticle au fost aruncate în direcţia scutierilor. Poliţia a indicat pe Twitter că a procedat la reţineri mult mai târziu în interiorul reuniunii publice.

Astfel, de trei săptămâni Donald Trump nu are concurenţă şi învestitura sa este ca şi câştigată, dar primarele vor continua până în data de 7 iunie, fără miză mare, în puţinele state care nu au votat încă.

Ted Cruz şi John Kasich s-au retras din cursă după tipărirea buletinelor de vot în statul Washington, de aceea numele lor au figurat pe buletine. Fiecare a obţinut aproximativ 10% din voturi. Un al treilea fost rival, Ben Carson, s-a retras în martie, dar nu a solicitat în mod oficial autorităţilor electorale locale eliminarea numelui său.

Statul Washington dispune de 44 de delegaţi. Înaintea zilei de marţi, Donald Trump avea 1.189 de delegaţi dintr-un necesar de 1.237 pentru nominalizarea automată, potrivit estimărilor CNN. Miliardarul ar putea atinge această barieră la 7 iunie, când vor avea loc alegeri în California şi în alte patru state.

În tabăra democrată, Hillary Clinton este cea care ar putea să câştige nominalizarea la primarele din 7 iunie, chiar dacă rivalul său Bernie Sanders îşi continuă în mod activ campania, adunând zeci de mii de susţinători la mitingurile electorale, în special în California, în această săptămână.

Convenţia de învestitură a republicanilor va avea loc la Cleveland (Ohio) din 18 până la 21 iulie. Democraţii îşi vor desemna candidatul o săptămână mai târziu, în Philadelphia (Pennsylvania).

Sursa:  AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump washington alegeri in sua sua