x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ebola, Ucraina şi bugetul UE, pe ordinea de zi a Parlamentului European

Ebola, Ucraina şi bugetul UE, pe ordinea de zi a Parlamentului European

02 Sep 2014   •   15:21
Ebola, Ucraina şi bugetul UE, pe ordinea de zi a Parlamentului European

Deputaţii europeni şi-au reluat activitatea săptămâna aceasta, majoritatea comisiilor reunindu-se după vară. În centrul dezbaterilor se vor situa crizele din Orientul Mijlociu, Africa şi Ucraina, dar şi bugetul UE de anul viitor. Miniştri italieni vor prezenta în Parlament priorităţile noii preşedinţii a UE, iar eurodeputaţii vor dezbate cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, previziunile de creştere economică.

Comisia pentru afaceri externe dezbate marţi crizele din Siria, Irak, Libia, Gaza şi Ucraina. Reuniunea va fi urmată de o prezentare a priorităţilor preşedinţiei italiene a UE, făcută de ministrul de externe italian Federica Mogherini. Ea a fost numită la summit-ul din 30 august Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Miercuri, comisarul european pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Georgieva, va vorbi în comisia pentru Dezvoltare despre eforturile UE de sprijinire a diferitelor părţi ale lumii. Comisarul pentru Sănătate, Tonio Borg, va vorbi în comisia pentru Mediu şi Sănătate Publică despre criza Ebola din vestul Africii. Comisiile pentru Comerţ Internaţional şi Agricultură vor dezbate miercuri, respectiv joi, interdicţia Rusiei pe importurile alimentare din UE. Cea mai gravă epidemie de Ebola din lume a pus în pericol recoltele şi a determinat o creştere a preţurilor la alimente în Africa de Vest, a afirmat marţi Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), avertizând că problema se va intensifica în următoarele luni. FAO a emis o alertă specială pentru Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cele mai afectate ţări de epidemia de Ebola, care s-a soldat cu moartea a circa 1.550 de persoane de la depistarea virusului în jungla îndepărtată din sud-estul Guineii în martie.

Preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va discuta joi cu deputaţii europeni de la comisia pentru afaceri economice despre riscurile unei creşteri economice slabe în Europa. Majoritatea comisiilor parlamentare vor adopta opinii privind bugetul UE pe 2015, care va fi votat în plen la sfârşitul lunii octombrie. Comisia pentru Industrie va aproba marţi un mandat de negociere pentru următoarele discuţii cu guvernele privind pachetul telecom. Acesta doreşte să asigure acces deschis la serviciile de internet şi să pună capăt taxelor de roaming în UE.

Poziţia deputaţilor europeni privind posibilitatea statelor membre de a restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu va fi prezentată în comisia pentru Mediu miercuri. Deputaţii europeni de la comisia pentru Transport vor pune întrebări miercuri unor experţi în siguranţa transportului aerian. Dezbaterea vine în urma accidentelor recente de avion din Ucraina şi Mali. Poziţia femeilor pe piaţa muncii şi rolul acestora în politică şi afaceri vor fi dezbătute miercuri, în cadrul unui atelier organizat de comisia pentru drepturile femeii. (I.D)

×
Subiecte în articol: ebola ucraina bugetul UE