După un scrutin prezidențial marcat de proteste, cozi și nemulțumiri ale alegătorilor din diaspora, rămași fără buletine de vot, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a devenit primul președinte al Republicii Moldova ales prin vot direct în ultimii 20 de ani. Candidatul prorus a câștigat 52,4 la sută din sufragiile exprimate, față de 47,6 procente, cât a obținut rivala lui, proeuropeana Maia Sandu.
Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale i-a mobilizat atât pe simpatizanții Uniunii Europene, cât și pe susținătorii apropierii de Moscova, peste 53 la sută dintre cetățenii cu drept de vot prezentându-se la urne. Legitimitatea populară câștigată de Dodon, prin vot direct și nu ca urmare a unei negocieri în Parlament, consolidează astfel victoria noului președinte, care va conduce de pe poziția unui lider ales prin voința țării. În momentul de față, președintele are împuterniciri restrânse și nu poate decide nimic fără parlament și fără guvern. Deși legislativul dispune încă de o majoritate fragilă proeuropeană, liderul PSRM controlează suficient de mulți deputați pentru a încerca să forțeze schimbarea actualei componențe a parlamentului. De altfel, într-unul dintre primele interviuri acordate după victorie, Igor Dodon a anunțat, ieri, la postul de televiziune „Rossiya 24”, că va propune alegeri legislative anticipate, anul viitor, pentru înlăturarea actualului executiv proeuropean, astfel încât aliații săi să-și poată pune în aplicare noile proiecte. Între aceste proiecte figurează, prioritar, modificarea părții economice a Acordului de Asociere cu UE, semnat în 2014 de către guvernul proeuropean de la Chișinău, spre indignarea Moscovei. Acordul a permis deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești și, în prezent, jumătate din exporturile Republicii Moldova sunt absorbite de UE. Înțelegerea a declanșat furia Rusiei, care a impus imediat un embargou asupra fructelor și cărnii din Republica Moldova.
România, insulă proamericană în Est
Victoria lui Dodon și alegerea socialistului Rumen Radev, un alt apropiat al Moscovei, în funcția de președinte al Bulgariei consolidează influența Rusiei în Europa de Est, pe fondul ascensiunii euroscepticilor și a politicienilor antisistem. Cele două rezultate din weekend, precum și simpatiile tot mai accentuate ale Budapestei și Belgradului față de Moscova transformă România într-o insulă proamericană în Est, în condițiile în care viitorul șef al Casei Albei, Donald Trump, nu pare preocupat de această zonă a Europei și s-a declarat dispus să negocieze cu Kremlinul.
În momentul de față, cu excepția Ucrainei, liderii celorlalți vecini ai României și-au exprimat deschis simpatia față de Rusia.
Dodon s-a născut în 1975, în satul Sadova, raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agricole de Stat, Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice și Facultatea de Drept în Economie la Institutul Internațional de Management din Republica Moldova. A fost prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului și guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din partea Republicii Moldova.