x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Anca Aldea    |    14 Feb 2008   •   00:00

14 februarie 2008: Primarul Romei, Walter Veltroni, a demisionat ieri din funcţie pentru a-şi putea înscrie candidatura la legsilativele din aprilie.

ITALIA. Primarul Romei, Walter Veltroni, a demisionat ieri din funcţie pentru a-şi putea înscrie candidatura la legsilativele din aprilie. Democratul în vârstă de 52 de ani conduce de şapte ani metropola italiană, în care trăiesc peste 2,8 milioane de oameni. Dar, potrivit legii, primarul unei lo­ca­li­tă­ţi care are mai mult de 20.000 de locuitori nu poate participa la ale­geri pentru un mandat de deputat sau senator dacă nu demisionează din funcţie.

 

KOSOVO. Într-un interviu acordat Radio România Ac­tu­a­li­tăţi, preşedintele kosovar, Datmir Sejdiu, a declarat că independenţa provinciei sârbe locuită de o populaţie majoritar albaneză va avea loc în curând. El nu a înaintat nici ziua de 17 februarie (dată ca 99% sigură în cercurile politice, diplo­ma­tice şi jurnalistice), nici ziua de 18 februarie, vehiculată în unele cercuri.

 

ACCES ÎN UE. Comisia Eu­ro­peană propune înregistrarea şi am­pretarea tuturor cetăţenilor din ţările care nu aparţin Uniunii Europene, informează Rompres. Co­misarul european pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, Franco Frattini, a prezentat ieri un plan ambiţios, care vizează întărirea se­curităţii la fronti­e­rele comunitare în faţa afluxului de imigranţi ilegali, de posibili terorişti şi de­lin­c­venţi. Pla­nul propune, între altele, înre­gis­trarea şi ampretarea electro­nică a tuturor cetăţenilor necomunitari care vizitează cele 24 de ţări ale UE unde controalele la frontieră au fost eli­minate. Toate statele membre – mai pu­ţin Marea Britanie, Irlanda, Ci­pru, România şi Bulgaria – fac parte din acest spaţiu lipsit de frontiere, la care au aderat şi ţări care nu sunt membre ale UE, precum Norvegia şi Islanda.

 

HEZBOLLAH, ÎN DOLIU. Unul dintre liderii grupării libaneze Hezbollah, Imad Mughniyeh, a fost ucis ieri într-un bombardament la Damasc. Suspectat că s-a aflat în spatele mai multor luări de ostatici occidentali în Liban, în anii ’80, şi aflându-se pe lista SUA şi a Israelui a celor mai căutate persoane, Mughniyeh se ascundea de cinci ani. Potrivit membrilor Hezbollah, Mughniyeh a fost ucis de forţele israeliene, informează BBC.

 

ASASINAREA LUI BHUTTO – NOI DEZVĂLUIRI. Doi bărbaţi arestaţi în legătură cu asasinarea fostului premier pakistanez, Benazir Bhutto, şi-au recunoscut ieri parte din vină, informează BBC. Surse din poliţia pakistaneză au declarat ieri că cei doi suspecţi au mărturisit că l-au ajutat pe asasinul lui Bhutto. Husnan Gul şi vărul lui Rufukat i-au oferit asasinului o vestă antiglonţ şi un pistol. Ucigaşul a murit în explozia care, potrivit agenţilor Scotland Yard – trimişi în Pakistan să ajute la investigaţii – ar fi ucis-o pe Benazir Bhutto.



MAO VROIA SĂ OFERE SUA 10 MILIOANE DE FEMEI. Departamentul american de Stat a dat ieri publicităţii o serie de documente uluitoare, referitoare la Mao Zedong. Potrivit acestora, în discuţiile cu fostul consilier pe probleme de securitate naţională, Henry Kissinger, Mao a oferit Statelor Unite “şansa” de a primi, din partea Chinei, zece milioane de femei, considerate “un surplus” pentru poporul chinez. Oferta, care a fost făcută în februarie 1973 la o reşedinţă prezidenţială din Beijing, a fost considerată de către partea americană ca fiind o glumă, potrivit transcrierilor date publicităţii. Liderul chinez a insistat însă că cele zece milioane de femei ar putea declanşa o explozie a natalităţii pe care administraţia de la Beijing nu şi-o dorea. În plus, mai spunea Mao, femeile nu ar fi ştiut să lupte într-un potenţial război cu URSS.
 

 

×
Subiecte în articol: externe