Majoritatea tarilor membre UE nu verifica pasapoartele folosind baza de date internationala ce cuprinde documente de calatorie furate sau pierdute, situatie ce expune continentul riscului unui atac terorist de amploare, a avertizat directorul Interpol, informeaza MEDIAFAX.
"Multi pasi elementari nu sunt respectati, ceea ce ar putea duce la un alt 11 septembrie, un alt 7 iulie (2005, din Londra), un alt 11 martie de la Madrid", a declarat secretarul general al Interpol, Ronald Noble. "Lectia care trebuie invatata ... este ca persoanele care detin documente de calatorie furate, daca nu sunt oprite, pot intra in tara si comite un atac ingrozitor", a adaugat el.
El a dezvaluit ca anul trecut 500 de milioane de zboruri nu au fost verificate cu baza de date a Interpol. "Speranta mea este ca nu va fi nevoie de un alt 11 septembrie, 7 iulie sau 11 martie, in care cineva sa intre intr-una dintre aceste tari cu un pasaport furat si sa comita un atac terorist, pentru ca toate statele sa verifice in mod sistematic pasapoartele", a declarat el.
Noble a declarat ca acordul Schengen, care permite deplasarea in aproape tot spatiul UE fara pasaport, inseamna ca un singur esec in ceea ce priveste securitatea granitelor pune in pericol intreaga Europa. "Daca spunem cu totii ca trebuie sa avem incredere unii in altii pentru verificarea persoanelor care ne trec granitele, atunci trebuie sa avem cu totii aceleasi standarde", a explicat el.
O sursa din cadrul Comisiei Europene a declarat insa ca spatiul Schengen are propria baza de date pentru controlul la granitele externe, astfel ca "statele membre Schengen nu sunt obligate sa efectueze controale sistematice folosind baza de date a Interpol". Totusi, Interpol sustine ca sistemul Schengen nu este la fel de cuprinzator ca baza sa de date, deoarece nu cuprinde inregistrarile celorlalte 131 de tari care nu sunt membre UE.