x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, primită în Spațiul Schengen!

România, primită în Spațiul Schengen!

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2024   •   11:10
România, primită în Spațiul Schengen!
Sursa foto: Hepta

România a fost primită în Spațiul Schengen, varianta terestră. Decizia a fost luată joi la Consiliul JAI de la Bruxelles. Anunțul oficial va fi făcut de autorități la finalul ședinței. Decizia se va aplica începând de la 1 ianuarie anul viitor. Totuși, controale aleatorii se vor mai face încă șase luni. Eliminarea controlelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc. Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus.

Decizia privind extinderea spațiului Schengen cu granițele terestre vizează și Bulgaria. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a fost printre primele care au felicitat cele două țări. Este bine meritat, a spus Metsola.

Decizia se va aplica începând de la 1 ianuarIe anul viitor. Totuși, controale aleatorii se vor mai face încă șase luni,

„Suntem pregătiți să intrăm în zona Schengen, România va fi un parterner puternic, iar siguranța granițelor noastre este printre primele în Europa”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, înaintea ședinței consiliului JAI, de joi.

Iohannis: Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple

Eliminarea controlelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc. Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, spune președintele Klaus Iohannis.

„Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre. Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei.
Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen”, a afirmat Iohannis.

Președintele afirmă că, „pentru a înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen”, s-a implicat „personal astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Am purtat, în acest sens, nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să își exprime susținerea pentru noi. Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără nici un fel de interpretare, a unei realități. Locul României este în spațiul Schengen, în baza performanțelor și a angajamentului nostru”.

„România va continua să acționeze responsabil pentru protejarea și consolidarea frontierelor externe ale Uniunii, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migrației ilegale. România este și va rămâne o țară proeuropeană”, adaugă Iohannis.

Ciolacu: România aderă pe deplin la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025

România aderă pe deplin la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, anunță și premierul Marcel Ciolacu.

„Un beneficiu major pentru economia noastră și călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care trăiesc și călătoresc în UE”, scrie premierul pe X.

Este o victorie a dreptății și a demnității naționale”, spune premierul Marcel Ciolacu după ce România a aderat pe deplin la zona Schengen.

Potrivit lui, aceasta „este o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa. Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opțiunea politică sau de situația socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele țării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din țară și din străinătate, personalități publice și oameni obișnuiți, alături de miniștri, diplomați, europarlamentari și tehnicieni din zeci de instituții”.

Premierul a declarat că. „pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile românești vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia și va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă”.

Nu în ultimul rând, a mai spus Marcel Ciolacu, decizia va veni în beneficiul românilor. „(...) această decizie aduce beneficii concrete și imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile și mai puțin stres în călătorii”.

„Astăzi, practic, vedem cu toții rezultatul eforturilor susținute pe care le-am început din prima zi a mandatului de premier, când am anunțat că integrarea deplină a României în Schengen reprezintă una dintre marile priorități ale acestui Guvern”, a completat el.

Premierul le-a mulțumit, „în mod special” cancelarului german Olaf Scholz, premierului spaniol Pedro Sanchez, premierului italian Giorgia Meloni și premierului Viktor Orban. „Sprijinul lor a fost esențial. De asemenea, le mulțumesc și liderilor Comisiei Europene și ai Parlamentului European, care au fost permanent alături de noi și ne-au ajutat să ajungem la decizia de azi”.

(sursa: Mediafax)

×