x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Putem distruge Israelul în opt minute

Iran: Putem distruge Israelul în opt minute

de Şerban Mihăilă    |    23 Mai 2016   •   23:30
Iran: Putem distruge Israelul în opt minute
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Dacă ayatollahul Ali Khamenei ordonă, Garda Revoluționară, elita ultraconservatoare a armatei iraniene, ar putea să radă Israelul de pe hartă  “în mai puțin de opt minute”, a declarat un comandant militar de la Teheran.

“În cazul în care liderul nostru suprem dă ordinul, avem capacitatea și echipamentele militare necesare pentru a distruge regimul sionist în mai puțin de opt minute”, a afirmat Ahmad Karimpour, consilier militar de rang înalt în unitățile de elită al-Quds ale Gărzii Revoluționare.

Potrivit ziarului online “Times of Israel”, Karimpour a făcut aceste afirmații pentru agenția iraniană de știri Fars. La jumătatea acestei luni, generalul de brigadă Ali Abdollahi anunța că armata iraniană a testat cu succes o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, care poate atinge statul evreu.

“Am testat cu succes o rachetă cu o rază de acțiune de 2000 de kilometri și o margine de eroare de opt metri”, preciza Abdollahi, pe 9 mai, într-un interviú acordat agenției iraniene de știri Tasnim. Mai mult, în luna martie, Iranul a testat alte rachete balistice, pe două dintre aceste fiind scrise cuvintele: “Israelul trebuie șters de pe fața Pământului”.

Recent, forțele navale iraniene avertizau că dețin un arsenal secret, pregătit să scufunde orice navă americană care ar pune în pericol integritatea teritorială a țării.

Deși tratatul nuclear încheiat anul trecut nu interzice total Iranului să deruleze teste cu rachete balistice, acest tip de activitate militară este incompatibil cu o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit rezoluției ONU, Iranul nu are voie să desfășoare activități în care sunt implicate rachete balistice capabile să transporte încărcături nucleare, până în octombrie 2023.

 

×