x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: „Regimul sionist va fi anihilat”

Iran: „Regimul sionist va fi anihilat”

de Şerban Mihăilă    |    24 Apr 2018   •   14:11
Iran: „Regimul sionist va fi anihilat”

Armata iraniană și unitățile sale de elită, Gărzile Revoluției, vor acționa împreună pentru „anihilarea regimului sionist și colapsul unui sistem arogant”, în următorii 25 de ani, a avertizat comandantul-șef al Iranului, generalul Abdolrahim Mousavi, la mijlocul unei luni în care aviația israeliană a lovit o bază a Teheranului din Siria, ucigând soldați iranieni. Concomitent, Iranul amenință și SUA cu reluarea programului său nuclear.

„În timp ce puterile arogante creează un sanctuar pentru a asigura continuarea supraviețuirii regimului sionist, noi nu ar trebui să permitem acestui regim sinistru și ilegitim nici măcar o zi în plus”, și-a continuat Mousavi tirada împotriva autorităților de la Ierusalim. Invectivele sale la adresa statului evreu, citate de agenția iraniană FARS, au urmat la scurt timp după ce comandantul Gărzilor Revoluției, generalul de brigadă Hossein Salami, a somat Israel să înceteze provocările militare la adresa Teheranului, deoarece bazele aeriene israeliene se află în raza de acțiune a armatei iraniene. „Nu vă bazați pe bazele voastre aeriene. Acestea sunt în bătaia armelor noastre (…) Oriunde vă veți afla pe teritoriul ocupat, veți fi în vizorul nostru, de la est la vest. Ați devenit aroganți. Dacă va fi război, rezultatul va fi eliminarea voastră totală”, a adăugat Salami, adresându-se de la distanță guvernului de la Ierusalim. „Degetele noastre sunt pe trăgaci, iar rachetele sunt pregătite și vor fi lansate atunci când inamicul intenționează să pună în aplicare un complot sinistru. Vă cunoaștem prea bine și sunteți foarte vulnerabili”, a mai spus el, precizând că întreg teritoriul statului evreu se află în raza militară de acțiune a Iranului. „Nu aveți nicio scăpare. Trăiți în gura dragonului!”, a tunat Salami. Războiul dintre Ierusalim și Teheran nu se poartă însă doar la nivelul declarațiilor. Pe data de 9 aprilie, la două zile după presupusul atac cu arme chimice din orașul sirian Douma, atribuit Damascului de către SUA și aliații lor, două avioane israeliene de luptă au atacat din spatial aerian libanez o bază militară importantă a Teheranului de pe teritoriul Siriei, ucigând 14 soldați, între care și șapte iranieni.

Atac direct contra Gărzilor Revoluției

Potrivit site-ului „Zero Hedge”, care citează publicația „The Wall Street Journal”, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a discutat cu președintele american, Donald Trump, chiar înainte de a ordona atacul din 9 aprilie, lansat „contra apărării antiaeriene iraniene desfășurate în Siria, precum și contra altor obiective militare, cum ar fi programul pentru dezvoltarea dronelor”. Sub pretextul ripostei militare la atacul din Douma, Israelul a dorit să distrugă instalațiile de apărare antiaeriană, care pun în pericol misiunile sale de atac tot mai numeroase pe teritoriul sirian, susțin observatori militari internaționali. Începând din 2013, statul evreu a lansat peste 100 de raiduri aeriene în Siria, atacând în principal ținte ale mișcării radicale antiisraeliene Hezbollah, grupare finanțată de Iran. Începând de anul acesta, Israelul a început să lovească însă direct ținte iraniene. Atacul din 9 aprilie a vizat pentru prima oară unitățile Gardienilor Revoluției, aflate pe teritoriul sirian pentru a susține regimul condus de Bashar al-Assad.

„Vom continua să acţionăm împotriva unei implantări militare a Iranului în Siria, care constituie o ameninţare pentru securitatea Israelului”.

Gilad Erdan, ministru israelian al Securităţii Interne

×
Subiecte în articol: iran anihilare regim sionist