x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arestarea americanilor a devenit o prioritate pentru Iran

Arestarea americanilor a devenit o prioritate pentru Iran

de Şerban Mihăilă    |    24 Aug 2016   •   10:20
Arestarea americanilor a devenit o prioritate pentru Iran

Departamentul de Stat de la Washington i-a avertizat, luni, pe cetățenii SUA să nu mai călătorească în Iran, țară care a făcut din arestarea americanilor o prioritate. Anunțul pare să confirme acuzațiile potrivit cărora Barack Obama a plătit recompensă pentru eliberarea unor deținuți americani.

Avertismentul oficial atrage atenția asupra “riscului arestării și detenției cetățenilor SUA, în special a celor cu dublă naționalitate, americană și iraniană”. „Străini, în special cu dublă naționalitate, iraniană și occidentală, între care și americani, sunt încă închiși sau împiedicați să părăsească Iranul (…) Cetățenii americani care doresc să călătorească în Iran ar trebui să evalueze cu mare atenție riscurile călătoriei și să ia în calcul anularea acesteia. Cetățenii americani aflați deja în Iran ar trebui să urmărească atent relatările mass-media, să monitorizeze condițiile locale și să evalueze riscurile rămânerii în această țară”, precizează comunicatul.

Recomandarea vine într-un moment în care administrația Obama este confruntată cu un scandal imens, după ce s-a aflat că a plătit iranienilor 400 de milioane de dolari, în aceeași zi în care Teheranul a eliberat deținuți americani. Suma este considerată de congresmeni, în special de către cei din tabără republicană, o răscumpărare pentru eliberarea de cetățeni americani și, implicit, o invitație adresată Iranului de a opera noi arestări, pentru a utiliza apoi o formă de șantaj care pare să funcționeze.

Posibilitatea noastră de a-i ajuta pe americanii din Iran este extrem de limitată Departamentul de Stat al SUA

Recompensă în contul unei datorii

Pe 16 ianuarie 2016, Iranul și cele șase mari puteri – SUA, Rusia, China, Germania, Marea Britanie și Franța – au semnat acordul asupra dosarului nuclear iranian, care marchează ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Teheranului. În aceeași zi, SUA și Iranul făceau un schimb de prizonieri. Pe 17 ianuarie, Casa Albă anunța plata către Iran a 400 de milioane de dolari blocate de SUA încă din 1981, plus 1,3 miliarde de dolari, dobânzi datorate pentru această sumă.

Datoria către Iran provenea dintr-o achiziție de armament plătită de Iran chiar înaintea revoluției islamice. Schimbarea de regim de la Teheran a dus la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, iar armele nu au mai fost livrate. După ce administrația Obama a negat vehement teza “răscumpărării”, afirmând că plata și eliberarea prizonierilor în aceeași zi nu este decât o “coincidență”, Departamentul de Stat a admis, joia trecută, că plata către Iran a fost „o pârghie puternică” pentru eliberarea deținuților.

×