x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonezii riscă să se îmbolnăvească de cancer şi leucemie

Japonezii riscă să se îmbolnăvească de cancer şi leucemie

15 Mar 2011   •   10:20

Locuitorii de pe o rază de 30 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Fukushima au fost evacuaţi, iar nivelul radiaţiilor depăşeşte de 400 de ori limita normală admisă. Vaporii emişi conţin particule radioactive, unele dintre ele fiind letale în cantităţi mari. Aceste materiale sunt numite radioizotopi.

Radioizotopii sunt versiuni ale unui element care din cauza unui număr anormal de neutroni se dezintegrează frecvent şi eliberează radiaţii şi sunt generaţi în urma fisiunii nucleare (divizarea unui atom de uraniu în elemente mai uşoare, producând energie), explică slate.fr, citat de realitatea.net.

Printre componenetele cele mai comune ale vaporilor care sunt emişi de centrala de la Fukushima se numără iodul-131, cesiul-137, xenonul-133 şi kryptonul-85. Elementele au adesea mai multe varietăţi de izotopi, de stabilitate variabilă. Numărul de după numele elementului identifică izotopul specific.

Potrivit portalului francez, cel mai îngijorător este iodul-131 care poate fi absorbit de către tiroidă pe cale aeriană şi care provoacă leucemie şi cancer. Gazele precum kryptonul-85 şi xenonul-133 nu interacţionează cu oasele sau ţesuturile, dar sunt foarte instabile şi se pot dezintegra cu uşurinţă, putând emite radiaţii periculoase pentru diferite părţi ale corpului.

Japonezii au fost sfătuiţi să bea apă îmbuteliată, să nu părăsească domiciliul şi să poarte măşti de protecţie. Pentru a preveni absorbţia iodului-131, oficialii au făcut planuri de distrubuţie de pilule de idură de potasiu, care saturează tiroida.

×