x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliștii de la un ziar central de opoziție, reținuți de poliția lui Erdogan

Jurnaliștii de la un ziar central de opoziție, reținuți de poliția lui Erdogan

de Şerban Mihăilă    |    01 Noi 2016   •   11:01
Jurnaliștii de la un ziar central de opoziție, reținuți de poliția lui Erdogan
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA

Redactorul-șef al ziarului de opoziție „Cumhuriyet”, Murat Sabuncu, și opt dintre colegii săi au fost reținuți, ieri, de poliția turcă, într-un nou episod al campaniei represive declanșate de autoritățile de la Ankara contra mass-media, după puciul eșuat, din iulie. În weekend, 15 instituții mass-media au fost închise, iar 10.000 de funcționari publici au fost demiși.

În total, 13 mandate de arestare au fost emise pe numele jurnaliștilor și altor membri ai personalului care lucrează la „Cumhuriyet”, cel mai vechi ziar laic din Turcia, a anunțat „CNN Turk”, citat de AFP. Între cei arestați se numără editorialiștii Aydin Engin și Guray Oz, transmite și agenția turcă de știri „Anadolu”. Mandate de arestare fuseseră emise anterior și pe numele lui Akin Atalay, președintele consiliului director al publicației, dar și pe cel al fostului redactor-șef al ziarului, Can Dudar, care a demisionat în august, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că ar fi dezvăluit secrete de stat, între care o serie de amănunte privind operațiuni militare ale Turciei în Siria, scrie BBC. Dudar a reușit să fugă din Turcia, după ce a fost eliberat pentru a-și pregăti la domiciliu apelul. De altfel, o anchetă în privința principalilor responsabili ai ziarului fusese demarată încă din luna august, pe baza unor suspiciuni cu privire la presupuse legături între cei cercetați și predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele puciului eșuat, din 15 iulie. Poliția turcă a efectuat ieri percheziții la domiciliile jurnaliștilor reținuți.

Articolul și închisoarea

Deși cauzele reținerii jurnaliștilor nu au fost făcute publice de autorități, principalul motiv pare a fi un articol apărut în ediția de ieri a ziarului, sub titlul „Lovitură contra opoziției”, scrie BBC. Articolul abordează destituirea, în acest weekend, a unui număr de peste 10.000 de funcționari publici și se referă la introducerea unor legi abuzive promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan, sub pretextul stării de urgență din țară. La doar câteva ore după apariția textului, Murat Sabuncu și colegii săi au fost reținuți de poliție. La sfârșitul săptămânii trecute, 15 ziare kurde de stânga au fost închise, autoritățile de la Ankara invocând legile introduse prin starea de urgență.

În ultimele trei luni și jumătate, din ziua în care puciștii au eșuat în încercarea de a-l înlătura pe Erdogan, peste 110.000 de funcționari publici au fost dați afară sau suspendați, iar 37.000 de persoane au fost arestate. Concomitent, zeci de instituții mass-media au fost închise.

Opoziția susține că acțiuni similare celor soldate cu reținerea jurnaliștilor de la „Cumhuriyet” sunt utilizate de regimul de la Ankara pentru a-i reduce la tăcere pe toți contestatarii lui Erdogan. „Cumhuriyet” este unul dintre puținele ziare de opoziție rămase în Turcia. Publicația a primit anul trecut premiul „Libertatea presei”, din partea organizației „Reporteri fără frontiere”, și premiul „Pentru o viață mai bună”, cunoscut și drept “Premiul Nobel alternativ”.

×