x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Miron Cozma îi amenință pe protestatarii care au fost victime ale Mineriadei din 1990

Miron Cozma îi amenință pe protestatarii care au fost victime ale Mineriadei din 1990

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2024   •   13:30
Miron Cozma îi amenință pe protestatarii care au fost victime ale Mineriadei din 1990
Sursa foto: Antena3 CNN

Miron Cozma a fost audiat în dosarul Mineriadei din 1990. El susține că nu a ordonat venirea minerilor în Capitală. Totodată, i-a amenințat cu bătaia pe protestatarii agresați în urmă cu peste 30 de ani.

"Te bat acuma, dacă nu te-am bătut atunci!" Cozma i-a amenințat cu bătaia pe doi dintre protestatarii atacați de mineri în '90

El a susţinut în faţa jurnaliştilor că ortacii au fost chemaţi de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de fostul premier Petre Roman. Procurorii spun însă că rolul său în violenţele din Bucureşti a fost unul esenţial şi de aceea îl acuză şi pe el de crime împotriva umanităţii. 

După 34 de ani de la prima mineriadă, Miron Cozma îi ameninţă cu bătaia pe doi dintre protestatarii atacaţi de ortaci în iunie 1990. Altercaţia a avut loc în faţa Parchetului General, unde fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost audiat de procurori.

- Bă, voi nu vă puneţi cu mine, că vă rup cu bătaia!

- Puşcăriaşule!

- Te bat acuma, dacă nu te-am bătut atunci!

Miron Cozma a stat trei ore de vorbă cu procurorii militari, și i-a fost adus la  cunoștință calitatea de suspect. La ieșirea din sediul Parchetului, el a fost întâmpinat de membrii Asociației victimelor din dosarul Mineriadei.

- Bă, ia mâna! Bă, nu te-a bătut nimeni! Pe 14 iunie minerii nu au făcut nimic! Băi, te bat!

Pe cine acuză Miron Cozma de venirea minerilor în Caoitală

Miron Cozma, care a executat deja pedepse cu închisoarea pentru mineriadele din 1991 şi 1999, însă spune că muncitorii din Valea Jiului nu au venit în Bucureşti la ordinul său.

Miron Cozma: În loc să ajungem pe 13, am ajuns pe 14, când Piaţa Universităţii nu mai era. Minerii şi-au făcut, au adunat de acolo autobuzele alea arse, maşinile. Și vorba lui Taturici, au plantat panseluţe la Intercontinental.

Procurorii spun că faptele de violenţă comise şi de mineri, pe lângă angajaţi ai Poliţiei, Armatei şi SRI, au dus la moartea a patru persoane şi rănirea a peste 1.300 de bucureşteni.

Ene Viorel, președintele Asociației Victimelor Mineriadei: Ei au fost dirijați la Piața Victoriei, unde pe acea vreme era și președinția și Guvernul. Iliescu a ieșit la balcon, deși știa că nu mai este nimeni în Piața Universității, i se raportase la ora 00, i-a trimis să ocupe și Piața Universității.

Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Avem de a face cu o încercare de rebeliune legionară. Elemente declasate, care au întrenat și o serie de elemente naive.

Pedepse între 15 şi 25 de ani

Pe lângă Miron Cozma, au mai fost puşi sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director SRI, Virgil Măgureanu. 

Potrivit anchetatorilor, aceştia s-au folosit de forţele de ordine, dar şi de mineri pentru a reprima manifestanţii care protestau faţă de noua putere instaurată în România. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de infracţiuni contra umanităţii, riscă pedepse cuprinse între 15 şi 25 de ani, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: miron cozma valea jiului mineri