x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le Pen a luat 5.000 de euro amendă pentru jigniri la adresa romilor

Le Pen a luat 5.000 de euro amendă pentru jigniri la adresa romilor

20 Dec 2013   •   10:35
Le Pen a luat 5.000 de euro amendă pentru jigniri la adresa romilor

Jean-Marie Le Pen, preşedintele de onoare al partidului Frontul Naţional (FN, extrema-dreaptă) din Franţa, a fost condamnat joi, la Paris, la plata unei amenzi de 5.000 de euro pentru o afirmaţie considerată denigratoare la adresa romilor, relatează 20Minutes.fr.

Tribunalul Corecţional din Paris l-a declarat vinovat pe Le Pen pentru injurii publice împotriva unui grup de persoane din cauza apartenenţei lor la o etnie. Parchetul ceruse o pedeapsă de două luni de închisoare cu suspendare pentru fostul lider al FN, în vârstă de 85 de ani.

La 22 septembrie 2012, în cursul unei universităţi de vară a Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen a lansat o serie de provocări la adresa imigraţiei, temă favorită a partidului, în prezenţa fiicei sale, Marine, care conduce FN în prezent.

Ironizându-i pe romi, el a stârnit râsete şi aplauze, atribuindu-le fraza: “Noi suntem ca păsările, zburăm în mod natural” (verbul “voler” din franceză înseamnă atât “a zbura”, cât şi “a fura”).

Parchetul şi asociaţiile antirasiste au apreciat că este vorba, fără îndoială, de injurii cu caracter rasial, în timp ce avocatul lui Jean-Marie Le Pen a susţinut că clientul său doar glumea.

Fondatorul Frontului Naţional a fost condamnat deja în mai multe rânduri pentru afirmaţiile sale, de la camerele de gazare calificate drept “punct de detaliu al istoriei Celui de-al Doilea Război Mondial” (1987) la “inegalitatea raselor” (1996) sau ocupaţia germană care “nu a fost inumană în mod special” (2005).
 

×