Indonezia vrea să stârpească pedofilia cu ajutorul noii sale legislații, care prevede castrarea chimică pentru pedepsirea celor care comit această infracțiune sexuală. Controversata legislație care autorizează castrarea chimică a pedofililor a intrat în vigoare luna aceasta, în pofida protestelor vehemente ale organizațiilor pentru drepturile omului.
„Suntem puternici și vom fi foarte fermi. Vom da pedeapsa maximă pentru infracțiunile sexuale (…) Constituția noastră respectă drepturile omului, dar când vine vorba despre infracțiuni sexuale nu va exista niciun compromis”, a declarat președintele indonezian, Joko Widodo, într-un interviu acordat BBC. Legislația asupra castrării chimice a pedofililor a fost adoptată cu mare greutate, după dezbateri parlamentare violente și proteste virulente din partea unor asociații ale doctorilor indonezieni, care susțin că o asemenea procedură încalcă etica medicală. Pe de altă parte, o mare parte din populație a susținut această inițiativă, după ce Indonezia, țara cu cei mai mulți musulmani din întreaga lume, a fost confruntată în ultimii ani cu numeroase abuzuri sexuale asupra copiilor. „Suntem cea mai mare națiune musulmană de pe planetă și avem norme religioase. Nu trebuie să uitați acest lucru. Avem o serie de norme sociale”, a afirmat Widodo. „În opinia mea, castrarea chimică, impusă sistematic, va reduce infracțiunile sexuale și le va eradica în timp”, a adăugat el.
Proteste din partea medicilor
Castrarea chimică constă în administrarea unor medicamente pentru a reduce libidoul și activitatea sexuală, fără sterilizare sau îndepărtarea de organe. „Castrarea chimică nu va funcționa și este o măsură care contravine drepturilor omului”, avertizează președintele comitetului de etică medicală a Asociației Doctorilor din Indonezia, Prijo Sidipratomo, citat de BBC. „Cât pot dura efectele castrării? Să spunem că un pacient este tratat timp de trei ani, cât stă în pușcărie. După ce iese, acesta se poate duce la un medic, inversând procesul printr-un tratament cu hormoni. Castrarea chimică nu este total ireversibilă și, astfel, este ineficientă”, a spus el. Mai mult, pedeapsa nu poate fi aplicată de medici, fără încălcarea codului etic al profesiei. „Când devenim medici, jurăm să nu facem nimic din ceea ce ar putea prejudicia sănătatea pacienților”, a afirmat Sidipratomo.
Mai mulți specialiști susțin că pedofilia nu poate fi eradicată prin intermediul castrării chimice, deoarece devine un procedeu reversibil odată cu încetarea tratamentului medicamentos.
Președintele indonezian, Joko Widodo, mai este contrazis de un exemplu celebru. În 1998, la 15 ani după ce fusese de acord cu castrarea chimică drept condiție pentru eliberarea sa condiționată, un violator american condamnat a fost arestat din nou și s-a declarat vinovat pentru comiterea altor 75 de infracțiuni sexuale. În 1983, el fusese condamnat pentru viol, iar în 1984 era prezentat la televiziune drept un exemplu de succes al procedurii de castrare chimică.