x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lorzii drogurilor, greu de ucis

Lorzii drogurilor, greu de ucis

de Şerban Mihăilă    |    13 Dec 2016   •   10:46
Lorzii drogurilor, greu de ucis
Sursa foto: Enric Marti/AP

La zece ani după ce autoritățile mexicane au declanșat războiul împotriva drogurilor, principalele carteluri au fost decapitate, iar lideri legendari ai acestora, precum „El Chapo” Guzman, au ajuns în spatele gratiilor. Cu toate acestea, crimele și violențele au rămas la cote aproape neschimbate.

Unii analiști politici mexicani consideră că acest război este crucial, cu toate că a fost purtat până acum într-o manieră nu tocmai ortodoxă. Alții sunt de părere că ofensiva lansată în decembrie 2006, de către președintele de atunci, Felipe Calderon, a dezlănțuit o tragedie inutilă, soldată cu moartea a peste 100.000 de persoane și dispariția altor 30.000, cifre comparabile cu numărul de victime provocate de războaiele civile din America Centrală, din anii 80. La 11 decembrie 2016, Calderon a trimis 6.500 de soldați în statul Michoacan, pentru a pune capăt violențelor legate de droguri. Momentul a fost considerat punctul de început al războiului contra cartelurilor drogurilor din Mexic, care angrenează, în prezent, 45.000 de militari guvernamentali, alături de forțe ale poliției statale și federale. În ultimul deceniu, luptele sângeroase pentru controlul traficului de droguri spre SUA, izbucnite între carteluri nou-apărute, nu au scăzut însă semnificativ, iar grupările mexicane continuă să domine piața ilicită a vânzărilor en gros de stupefiante. În unele zone din țară, rata criminalității s-a redus. În altele, violențele continuă cu aceeași intensitate, scrie site-ul „CBS News”, citând AP. „Conflictul are un efect profund asupra celor aflați în situații limită: tinerii obișnuiți cu violența extremă, adulții sătui de corupția politică și sărăcie, care pun mâna pe arme și devin justițiari, și familii reunite în grupări armate pentru a-și căuta membrii dispăruți, deoarece autoritățile nu reușesc să-i găsească”, arată „CBS News”. Numeroși tineri se alătură cartelurilor, considerând că aceasta este singura cale de a face rost de smartphone-uri, mașini și iubite.

„Deși foarte tineri, aceștia nu au alte aspirații în viață (…) Ei vor să devină șmecheri locali și să asculte cântece despre «vitejiile» lor”, afirmă un grănicer local, citat de AP. El a relatat cazul unui băiat de 16 ani, care îşi făcea „selfie” cu victimele răpite, mutilate și, apoi, ucise. „Copiii sunt arestați de la 14 ani și se obișnuiesc rapid cu crimele”, afirmă aceeași sursă.

Deși marile carteluri au fost destructurate, o serie de grupări care s-au desprins din acestea luptă violent pentru control, provocând un haos greu de stăpânit.

Forțele armate mexicane au fost implicate masiv în acest conflict, deoarece poliția federală este adesea coruptă sau incapabilă să facă față traficanților de droguri. Deși implicarea armatei ar fi trebuit să fie temporară, până la eficientizarea forțelor locale de ordine, reforma poliției nu s-a produs nici până acum. Concomitent, în multe zone, cartelurile dețin o mare parte din industria locală, infiltrându-se și în structurile administrative corupte.

×