x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie: Euroscepticii din UKIP, înaintea conservatorilor la un al doilea scrutin parţial

Marea Britanie: Euroscepticii din UKIP, înaintea conservatorilor la un al doilea scrutin parţial

de Agerpres    |    14 Feb 2014   •   18:28
Marea Britanie: Euroscepticii din UKIP, înaintea conservatorilor la un al doilea scrutin parţial

Formaţiunea populistă şi eurosceptică britanică UKIP şi-a confirmat popularitatea, devansând Partidul Conservator, aflat la putere, la un scrutin parţial desfăşurat la Manchester (nord-vestul Angliei), relatează vineri AFP.

Scrutinul organizat în circumscripţia Wythenshawe - Sale East după decesul deputatului laburist Paul Goggins a fost câştigat lejer, cu 55% din voturi, de candidatul opoziţiei laburiste, potrivit rezultatelor difuzate după votul de joi.

Rezultatul care a făcut senzaţie a fost însă cel obţinut de UKIP, care a ieşit pe locul al doilea, cu 18% din voturi, înaintea conservatorilor (15%) şi a Partidului Liberal Democrat, aliat al conservatorilor în alianţa guvernamentală şi care nu a întrunit decât 5% din sufragii.

Totuşi, tendinţele sunt greu de generalizat. având în vedere rata slabă de participare, de 28%, notează AFP.

Premierul David Cameron a respins ideea că rezultatele din Manchester ar semnala un progres al UKIP, care mizează pe o creştere a numărului său de eurodeputaţi - în prezent având nouă - la alegerile europarlamentare din mai. Formaţiunea anti-imigraţie speră totodată să obţină mandate în Camera Comunelor, la alegerile legislative din Marea Britanie din 2015.

"Evident, am fi preferat să sosim pe locul al doilea în loc de al treilea, dar nu cred că este un rezultat deosebit de surprinzător ca Partidul Laburist să-şi păstreze locul" în propriul fief, a declarat Cameron pentru postul de televiziune ITV. "Nu cred că se poate vorbi de un progres" al UKIP, a adăugat el.

În schimb, liderul UKIP, Nigel Farage, a vorbit de un "progres solid şi constant". Formaţiunea sa a învins Partidul Conservator şi la alegerile parţiale din februarie 2013 de la Eastleigh, în sudul Angliei.

Deşi conservatorii se tem că nu fie depăşiţi de UKIP la alegerile europene, un sondaj făcut public luni de ziarul The Guardian a indicat că în fruntea intenţiilor de vot se află laburiştii, cu 35%, urmaţi fiind de conservatori, cu 25%, şi abia apoi de UKIP, cu 20%, şi în fine de liberal-democraţi, cu 9%.

Cameron, care s-a angajat că, dacă va fi reales, va organiza în 2017 un referendum cu privire la locul Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE), şi-a intensificat, de la începutul acestui an, anunţurile privind limitarea imigraţiei, sub presiunea unei părţi dintre susţinătorii săi, atraşi de poziţiile antieuropene şi anti-imigraţie ale UKIP, menţionează AFP 

×
Subiecte în articol: ukip nigel farage