Guvernul de la Londra transformă Marea Britanie într-un “Paradis al angajatorilor exploatatori”, în condiţiile în care coaliţia aflată la guvernare nu a reuşit să impună un salariu minim, relevă noi cifre date publicităţii de un parlamentar laburist şi preluate de cotidianul britanic Daily Mirror.
În ultimii trei ani, doar doi angajatori au ajuns în faţa instanţei pentru că şi-au plătit lucrătorii sub limita legală de 6,19 lire pe o oră şi doar trei au fost deferiţi procurorilor.
Mai puţine inspecţii
De asemenea, inspecţiile la locul de muncă s-au înjumătăţit de la un număr de 3.643 în ultimele 12 luni de guvernare laburistă, la doar 1.693 în ultimul an, în timpul mandatului coaliţiei condusă de conservatori.
Scăderea dramatică survine în contextul în care Serviciul de Impozite şi Taxe Vamale al Coroanei (HM Revenue and Customs), responsabil de efectuarea acestora, şi-a văzut finanţarea redusă cu 966 de milioane de lire - un sfert din bugetul său.
La rândul său, Parchetul Coroanei a avut parte de o reducere de buget, cu o cifră similară.
O parlamentară îngrijorată
Cifrele au fost dezvăluite de către parlamentara laburistă Emily Thornberry, care a precizat că se teme că un nou val de imigranţi români şi bulgari ar putea conduce la apariţia unui “Paradis al angajatorilor exploatatori' în Marea Britanie.
Lucrătorii din aceste ţări - aminteşte Daily Mirror - sunt în prezent restricţionaţi la ocuparea unor anumite locuri de muncă, cum ar fi culesul fructelor, însă restricţiile vor fi eliminate la sfârşitul acestui an.
“Legislaţia privind un salariu minim există pentru a proteja persoanele în faţa exploatării. Nu prea contează dacă ai reguli pe hârtie dacă nu sunt aplicate”, a explicat Thornberry, care deţine şi funcţia de procuror general din umbră. “Dacă Guvernul nu adoptă o linie mai dură, vom vedea mai mulţi lucrători imigranţi exploataţi”, a explicat ea.