Desfășurarea de instalații antirachetă SUA în România reprezintă o încălcare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat, ieri, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, scrie agenția de presă TASS. Oficialul rus se mai ia de polonezi, precum și de statele baltice.
„Instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu, din România, constituie un moment nou în evoluția situației din Europa. În perspectivă, lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia. Acestea sunt asemănătoare cu cele utilizate de navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acțiune, «Tomahawk»", a spus Riabkov, scrie agenția TASS, citată de Agerpres. Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o încălcare directă a Tratatului INF, a precizat ministrul rus adjunct de Externe. Prezent la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța oficial, la 12 mai, disponibilitatea operațională a bazei de a găzdui sisteme antirachetă „Aegis" , mai notează TASS. A doua zi, în localitatea poloneză Redzikowo, a avut loc ceremonia demarării construcției unei baze antirachetă a SUA, care va deveni operațională în 2018. Concomitent, Riabkov a denunțat planurile NATO de a plasa forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse —, apreciind că această desfășurare de trupe va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia.
Interpretare rusească
„Știm că SUA intenționează să desfășoare forțe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o inițiativă menită să ducă la creșterea încrederii aliaților lor. În realitate, aceste planuri vor duce la creșterea efectivelor NATO la granițele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO", a afirmat Riabkov. El consideră că, deși efectivele Alianței vor staționa prin rotație, tehnica militară rămâne pe loc. „Așadar, prevederile Actului vor fi încălcate", a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia, din 1997, care interzice „staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale" în estul Europei.
Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA și URSS în 1987, invocând faptul ca lansatoarele verticale de rachete „Mark-41”, amplasate la Deveselu, au fost folosite în trecut pentru lansarea de rachete cu rază medie de acțiune de pe navele militare americane.
Sistemul de la Deveselu a costat circa 800 de milioane de dolari, reprezintă faza a doua a scutului antirachetă și este compus din 24 de interceptoare „SM-2” și dintr-un un radar antibalistic „Aegis Ashore”, versiunea terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane. NATO afirmă că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv, ce va descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu.