x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Natalie Portman a refuzat un important premiu israelian din ''motive politice''

Natalie Portman a refuzat un important premiu israelian din ''motive politice''

20 Apr 2018   •   15:22
Natalie Portman a refuzat un important premiu israelian din ''motive politice''

Actriţa Natalie Portman a refuzat un important premiu israelian din ''motive politice'', potrivit Genesis Prize Foundation, organizaţia care decernează această recompensă, informează vineri DPA. 

Actriţa urma să primească premiul în cadrul unei ceremonii, acum anulate, programate pentru luna iunie în Ierusalim, tema evenimentului de anul acesta fiind ''contribuţia femeilor evreice adusă umanităţii''. 

Într-un comunicat dat publicităţii de către fundaţia organizatoare, reprezentantul actriţei este citat cu următoarea declaraţie: ''Evenimentele recente din Israel au fost extrem de tulburătoare pentru ea şi nu se simte confortabil să participe la niciun eveniment public în Israel'', adăugând că actriţa ''nu poate participa la ceremonie cu conştiinţa împăcată''. 

''Ne temem că decizia doamnei Portman va face ca iniţiativa noastră filantropică să fie politizată'', au precizat reprezentanţii fundaţiei. 

Aniversarea a 70 de ani de la fondarea statului Israel a fost marcată, începând cu sfârşitul lunii martie, de protestele masive ale palestinienilor în Fâşia Gaza, unde 35 de persoane au fost ucise şi sute rănite de focurile de armă ale trupelor israeliene. 

Ministrul Culturii din Israel, Miri Regev, a comentat vineri gestul lui Portman spunând că actriţa, care deţine cetăţenie dublă americană şi israeliană, a cedat presiunilor politice din partea organizaţiei BDS, care susţine boicotarea Israelului. 

''Se alătură celor care văd în povestea succesului minunat al renaşterii Israelului o 'poveste despre întuneric şi iar întuneric''', a spus Regev pentru publicaţia The Jerusalam Post, făcând referire la filmul lui Portman din 2015, ''O poveste despre dragoste şi întuneric''. 

Portman promisese anterior să doneze premiul de un milion de dolari oferit de Genesis unor iniţiative filantropice axate pe promovarea egalităţii de şanse a femeilor.AGERPRES

×