x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia a vândut o bază secretă pentru submarine, vizitată acum de nave rusești

Norvegia a vândut o bază secretă pentru submarine, vizitată acum de nave rusești

de Dan Constantin    |    22 Mar 2015   •   21:52
Norvegia a vândut o bază secretă pentru submarine, vizitată acum de nave rusești

Norvegia a scos la vanzare acum sase ani o baza secreta pentru submarine situata la granita cu Rusia.Revista Newsweek publica un amplu reportaj asupra acestei operatiuni comerciale , cu semnificatii  de securitate in contextul amplelor exercitii militatre ale Rusiei care au angajat forte importante ale Flotei de Nord.


Baza de la Olavsvern a fost scoasa din circuitul militar , guvernul norvegian considerand in 2008 ca amenintarea din partea Rusiei a scazut si nu se mai justifica sumele cheltuite pentru mentinerea ei in functiune. Baza pentru submarine a fost construita prin sapaturi in stanca si se afla in apropierea oraselului Ramfjord, in apropierea granitei Norvegiei cu Rusia. Baza a fost vanduta la un pret mai mic decat suma ceruta de guvernul norvegian si noul proprietar ofera servicii pentru nave civile . Publicatia citata,mentioneaza ca nave de cercetate oceanologica ale Rusiei intra fracvent in fosta baza militara.

Norvegia este membru NATO si este prima tara din Alianta care in 2013 a introdus serviciul militar obligatoriu si pentru femei. Anul trecut NATO si Norvegia au efectuat exercitii militare comune

×