x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NU MAI E RĂBDARE PĂNĂ LA 20 IANUARIE / Afară cu Bush, să intre Obama!

NU MAI E RĂBDARE PĂNĂ LA 20 IANUARIE / Afară cu Bush, să intre Obama!

de Mihaela Biliovschi    |    27 Noi 2008   •   00:00
NU MAI E RĂBDARE PĂNĂ LA 20 IANUARIE / Afară cu Bush, să intre Obama!

Trompetele trâmbiţează lung şi tare pe problema locurilor de muncă în aceste zile de economie bolnavă. Cifrele în roşu se lungesc, iar voci disperate nu mai au răbdare să aştepte ziua de 20 ianuarie. Lui Obama i s-a cerut să preia Preşedinţia ţării imediat.



În luna octombrie, angajatorii au desfiinţat 240.000 de locuri de muncă în total. Cele mai multe joburi s-au pierdut din industria de producţie, 90.000, aceasta fiind urmată la distanţă de industria hotelieră, care a trimis acasă 16.000 de angajaţi. Industria construcţiilor şi-a redus capacitatea forţei de muncă în principal din cauza lipsei de lucru, trimiţând în şomaj 49.000 de angajaţi, toţi aceştia doar în luna octombrie.

OTRAVA BUSH
Indicatorii economici, analizaţi la sânge, şi colapsul marilor bănci de pe-o zi pe alta prezic cifre şi mai sumbre pe luna noiembrie. în total, 1.200.000 de americani au rămas pe drumuri, fără un loc de muncă. Rata şomajului calculată la nivelul lunii octombrie este de 6,5%, iar unii prezic că în luna septembrie aceasta se poate ridica la 7 procente. Un număr asemănător s-a înregistrat în 1993, când Bill Clinton a preluat conducerea unei ţări cu economie pe butuci, adusă în această stare de un alt Bush – H.W. Bush-tatăl. Acesta din urmă promisese în campania electorală că nu va creşte nivelul taxelor dacă ar câştiga Preşedinţia. El a devenit faimos prin fraza: "Read my lips: no new taxes". Imediat după ce s-a văzut cu sacii-n căruţă, acesta a impus cel mai mare nivel de taxe din toată istoria Americii. Aşa a îngenuncheat economia, aducând rata şomajului la 6,9%. Rata şomajului este calculată prin numărul şomerilor împărţit la numărul total al forţei de muncă înmulţit cu 100.

ŞOMAJ ÎN CREŞTERE
Oricât de multă cerneală şi epitete s-ar vărsa pe accentuarea tragediei economice în care se află toată lumea, cifrele vorbesc un singur grai. Cu rata şomajului ajunsă la nivel de alertă şi cu previziuni sumbre, situaţia nu are un final fericit în viitorul apropiat. Analiştii spun că pierderea din domeniul ofertei de muncă se va acutiza în mod constant până la mijlocul lui 2009.

Preşedintele Barack Obama spune că are un plan prin care speră să creeze chiar 2,5 milioane de locuri de muncă. O situaţie ideală care ar putea aduce soare pe strada economiei. Dar nu mai există răbdare, frica şi panica sunt în continuă creştere şi s-a ajuns într-acolo încât anumite voci susţin o inaugurare prezidenţială IMEDIATĂ. "Afară cu Bush, şi aşa nu face decât să privească pe geam construirea scenei inaugurale de la care va vorbi Obama în curând", comentează bloggeri pe la colţ de website. Ideea a fost prezentată şi pe canalul de ştiri CNN, o idee luată foarte în serios, dar cu puţine şanse de punere în practică. Secretarul Trezoreriei a caracterizat situaţia marţi, într-o adresă, ca fiind una întâlnită "o dată sau de două ori în 100 de ani".

ŞI TOTUŞI, SPERANŢĂ
În toată această nebuloasă şi panică în rândul forţei de muncă, Guvernul american străluceşte a speranţă în rândul celor mai educaţi. Aproximativ 23.000 de noi locuri de muncă au fost scoase la concurs. Educaţia şi Sănătatea, în acelaşi timp, sunt la vânătoare de oameni cu CV-uri importante pentru a ocupa 21.000 de joburi introduse pe piaţă.

ŞI BANI

Cu oferta forţei de muncă crescând de pe-o zi pe alta şi cu cererea mult diminuată, există un segment de business-uri care profită din plin de situaţie. Organizatorii târgurilor pentru locuri de muncă. Cei aflaţi în căutarea unui job nu au decât să iasă la o plimbare în cel mai apropiat centru comercial sau centru de oraş. O simplă plimbare pe străzile din Washington DC îţi scoate în faţă zeci de astfel de anunţuri. Website-uri, precum dcjobs.com, hotjobs.com, findjob.com, workamerica.com, şi altele, se bat pe fiecare căutător de loc de muncă. Sau mai bine zis, pe banii lui. Un astfel de organizator de târg colectează bani de la angajatori prima dată, apoi de la sponsorii care vor să-şi facă reclamă şi în ultimă fază de la sărmanul şomer, prin colectarea taxei de participare.

×
Subiecte în articol: externe