x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, acuzat de reacție întârziată

Obama, acuzat de reacție întârziată

de Şerban Mihăilă    |    03 Mai 2016   •   10:56
Obama, acuzat de reacție întârziată
Sursa foto: John Moore/Getty Images

Momentul în care președintele Barack Obama va părăsi Casa Albă, în ianuarie 2017, coincide cu trecerea a cinci ani de la plecarea ultimilor militari americani din Irak. În toți acești ani, lupta împotriva jihadiștilor l-a determinat însă pe șeful administrației de la Washington să trimită din nou trupe în Orientul Mijlociu, comentează AFP.

La sfârșitul anului 2008, preșe-dintele american a fost ales, după ce a promis că va retrage soldații din Irak și Afga-nistan. La sfârșitul lunii aprilie, Obama anunța că 250 de militari americani se vor alătura celor 50 de membri ai forțelor speciale care îi antrenează pe combatanții locali din nordul Siriei pentru a lupta împotriva Statului Islamic (SI), grupare considerată de șeful casei Albe drept „amenințarea cea mai urgentă”, scrie AFP, citată de Agerpres. Aceste trupe se adaugă altor 217 de soldați ce vor fi trimiși în Irak, așa cum anunța recent Secretarul Apărării, Ashton Carter. Oficial, 4.087 de militari americani se află în această țară, însă, de fapt, ei sunt mai numeroși, deoarece contingen-tele se su-prapun în perioa-dele de rotație.

 

În gura criticilor

În SUA, criticii lui Obama îi reproșează acestuia că a întârziat să reacționeze în fața creșterii puterii SI, care controlează părți din Irak și Siria. Senatorul republican John McCain a denunțat lacunele strategiei lui Obama, declarând că suplimentarea numărului de militari americani în Siria este binevenită, însă vine prea târziu și nu este suficientă. Măsura „nu va repara daunele produse în Siria, pe care această administrație s-a mulțumit doar să le constate”, a spus el. Peste 270.000 de per- soane au murit în cei peste cinci ani ai conflictului din Siria. La rândul său, Mac Thornberry, republican din Camera Reprezentanților, critică politica „pașilor mult prea mici” adoptată de Obama. „Făcând asta, dai inamicului o șansă să se adapteze (...) Asta face dificilă victoria la final și îți demoralizează aliații”, a spus el. Pe de altă parte, prezența militarilor americani în Irak, chiar și în număr mic, contrazice promisiunile electorale ale lui Obama, care nu a autorizat până acum decât atacuri aeriene contra SI. Avioanele s-au sprijinit pe indicațiile consilierilor la sol, care lucrează cu forțele de securitate irakiene. În Siria, schema este similară, însă instrucția militară este acordată rebelilor sirieni și forțelor kurde care luptă cu SI.

Strategie falimentară

„A antrena și consilia forțe locale în plin război civil nu a mers niciodată, dar absolut niciodată", susține un expert militar american. „Nu a funcționat când am avut resurse nelimitate și bani în Irak și Afganistan. Acum, încercăm să facem asta în mijlocul unui război civil ultraviolent, în contextul în care nici măcar nu avem aliat”, a adăugat el.

Instructorii militari americani au fost desfășurați în Irak și în Siria pentru a antrena trupe locale în lupta contra teroriștilor.

×